Scaderea nu s-a manifestat omogen in toate zonele orasului, preturile solicitate fluctuand semnificativ in functie de locatie si potentialul de dezvoltare. Astfel, sunt si zone in care scaderile de pret au depasit 15-20%, in special cele in care preturile au crescut exponential in ultimii ani, au precizat, specialistii Atisreal.
Deteriorarea conditiilor de pe piata imobiliara si diminuarea cererii din partea dezvoltatorilor sunt factorii care au determinat scaderea continua a preturilor, posibilitatile de finantare pe termen scurt fiind foarte limitate. Atat proprietarii cat si cumparatorii au in continuare o atitudine de expectativa, ceea ce limiteaza numarul tranzactiilor, asteptarile lor in privinta nivelului preturilor fiind in continuare ireconciliabile.
Scaderile de pret a dus la aparitia unui nou profil de dezvoltator pe piata, cel „oportunist”, care incearca sa profite de o piata lipsita de lichiditati.
Investitorii speculativi care isi obtineau finantarea prin credite au lasat locul investitorilor care dispun de fonduri proprii si care se afla in cautarea de oportunitati create de contextul economic actual, cum ar fi terenurile ai caror proprietari sunt constransi sa vanda. Acest tip de investitori prefera terenurile cu indicatori urbanistici aprobati, amplasate in zone atractive si cu un potential mare de dezvoltare.