Oficialii AFI Europe, unul dintre cei mai ambitiosi dezvoltatori imobiliari in materie de demarari de noi proiecte in acest an, au declarat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca semnalele primite din partea bancilor sunt incurajatoare.
Oficialii dezvoltatorului spuneau inca de la deschiderea mall-ului Cotroceni Park, la finalul lui 2009, ca spera ca acest proiect le va deschide usa spre finantari bancare pentru proiectele viitoare. Noile investitii s-au lasat insa asteptate, imobilul de birouri de langa mall fiind demarat abia la finalul anului trecut, iar celelalte proiecte de retail ale AFI sunt programate in acest an.
Majoritatea dezvoltatorilor care au in proiect centre comerciale lucreaza de zor in acesta perioada pentru a-si asigura un grad de precontractare suficient de ridicat pentru obtinerea unei finantari, iar contractul cu hipermarket-ul pare a fi primul pas in acest sens.
Totusi, piata inchirierilor se misca inca incet, iar multe proiecte stau in stand-by de peste doi ani, din lipsa de finantare. De altfel, optimismul dezvoltatorilor si dovezile de flexibilitate ale bancilor nu s-au concretizat in cazul investitiilor mari pana in prezent.
Si grupul spaniol Volumetric a observat o schimbare de atitudine din partea bancilor, atunci cand vine vorba de acordarea de finantari pentru dezvoltari imobiliare. Dan Flesariu, directorul general pe Romania al grupului, spune ca in ultimele luni, bancile si-au mai revizuit conditiile de creditare.
Una dintre modificarile care dau sperante dezvoltatorului de proiecte rezidentiale este ca unele banci au inceput sa ceara un grad de precontractere mai redus pentru locuintele din proiectele rezidentiale inca neincepute.
Ca si reprezentantii AFI, si Flesariu mizeaza pe imaginea construita pe piata locala. Compania Volumetric a realizat exclusiv din fonduri proprii primul sau proiect rezidential de pe plan local, un bloc din Brasov.
Radu Lucianu, managing director in cadrul companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania, spune ca bancile acorda o importanta mare soliditatii financiare a dezvoltatorului care solicita creditul.
„Bancile sunt mai flexibile, au mai coborat ponderea contributiei investitorului, de la peste 50% la 40-45%. Cred ca au target de investitii in Romania, dar procesul de selectie al proiectului finantat ramane unul draconic”, a declarat Lucianu.
„Bancile nu mai vor sa treaca prin furcile caudine, ca atunci cand finantau cu ambele maini si acceptau in multe cazuri garantii colaterale nevandabile. Acum conteaza cel mai mult istoricul dezvoltatorului, garantiile viabile pe termen lung si nu se mai accepta colaterale nevandabile”, a precizat reprezentantul CBRE.
Micul pas pe care bancile l-au facut in domeniul finantarilor corporate din imobiliare nu presupune insa ca institutiile au terminat sa-si curete portofoliile, acest proces urmand sa continue si in acest an.
Din insolventele si falimentele imobiliare mari facute publice de la inceputul lui 2010 si pana in prezent, bancile au de recuperat peste 100 milioane euro. Pentru comparatie, valoarea medie a proiectelor imobiliare vandute anul trecut a fost de 24,5 milioane de euro.
Cel mai probabil, creantele bancilor vor creste substantial in acest an, cand se estimeaza ca numarul insolventelor si falimentelor din domeniu se va dubla.