Red Capital Management si Victoria Holding SA (proprietarul City Mall din Bucuresti – n.r.) au intrat recent in insolventa.
Cazurile de acest tip au fost mai dese in acest an, iar specialistul in economie Liviu Voinea se asteapta ca numarul lor sa creasca in urmatoarea perioada.
„Situatiile de acest tip se vor inmulti, pentru ca in momentul in care intarzierile depasesc o anumita perioada, bancile trebuie sa provizioneze integral creditul respectiv, iar din punctul de vedere al raportarii este acelasi lucru daca il provizionezi sau il declari scadent”, a spus analistul.
„Astfel, bancile vor prefera sa execute si sa mai recupereze ceva din acea suma, mai ales ca este vorba de imprumuturi ale caror returnari au fost deja amanate sau care au intarzieri mari de rambursare”, explica Voinea.
O schimbare in atitudinea bancilor fata de jucatorii din imobiliare observa si analistii imobiliari.
„Atitudinea este alta, iar principalul factor care a determinat aceasta schimbare este timpul, pentru ca au vazut ca nu s-a rezolvat nimic. Acum au renuntat la speranta ca timpul le rezolva pe toate si au inceput sa faca demersurile necesare pentru a recupera creantele in cazul proiectelor slabe”, a declarat Valentin Ilie, directorul executiv al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Acesta a adaugat ca desi numarul potentialilor cumparatori de astfel de active nu este neaparat mare, exista investitori care testeaza piata.
Cat despre cererile de insolventa depuse de banci impotriva unor dezvoltatori imobiliari, Voinea spune ca in cazul investiilor din acest domeniu „nu prea ai ce mare lucru sa reorganizezi”, asa ca o cerere de insolventa inseamna de fapt ca bancile au decis sa execute acel bun.
Printre bancile care au depus cereri de insolventa impotriva dezvoltatorilor imobiliari se numara BCR, Volksbank sau Bancpost.
De altfel, in cazul unora dintre aceste cereri de insolventa, dezvoltatorii lupta pentru a li se aproba planul de reorganizare si acuza banca ca de fapt doreste sa execute activul.
Acesta este cazul companiei Copper Beech, care realizeaza proiectul rezidential Blue Tower, si care a anuntat, in urma cu circa doua luni, ca Alpha Bank, banca finantatoare, doreste de fapt executarea activului. Dosarul este inca pe rol la Tribunalul Bucuresti. Alpha Bank nu a facut niciun comentariu referitor la aceste declaratii.
Exista insa si cazuri cand situatiile de reorganizare pot fi considerate de banca si de ceilalti eventuali creditori mai avantajoase decat lichidarea activelor.
Andrei Cionca, managing partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, spune ca de multe ori este de preferat sa se aleaga reorganizarea, pentru ca o lichidare ar fi in defavoarea creditorilor.
„Lucram la reorganizarea proiectului Tampa Gardens din Brasov, un complex cu 300 de locuinte. Daca toate cele 300 de locuinte ar fi aruncate pe piata nu s-ar putea recupera datoriile si atunci este de preferat sa se aleaga reorganizarea. Saptamana viitoare creditorii vor hotari daca aproba sau nu planul de reorganizare”, explica Cionca.
Kronvest, dezvoltatorul ansamblului Tampa Gardens, planuia sa vanda locuintele la preturi mai mari, care urmau sa acopere cheltuielile. Criza a „dejucat” aceste planuri, reducand valoarea apartamentelor.
Mall-ul Tiago Oradea a fost cumparat in aceasta vara de compania Shopping Center Holding, o firma care este legata de numele omului de afaceri Gabriel Popoviciu.
Despre acest caz, Cionca spune ca adunarea creditorilor a ales schimbarea actionarilor mall-ului pentru ca in starea de la acea vreme proiectul nu era viabil. „Cumparatorul s-a obligat sa schimbe complet conceptul si a venit cu un plan de afaceri viabil”, a adaugat specialistul in insolventa.
Desi se inmultesc cazurile in care bancile fac demersuri legale pentru recuperarea creditelor acordate dezvoltatorilor imobiliari, unii bancheri sustin ca prefera sa mai imprumute sume suplimentare dezvoltatorilor pentru ca acestea sa isi poata finaliza proiectele.
„Preferam sa le mai dam bani ca sa finalizeze proiectele, pentru ca nu avem ce sa facem cu un proiect nefinalizat, noi nu dezvoltam”, a spus recent Dominic Bruynseel, seful BCR. Despre situatia in care BCR cere insolventa Melbourne Residence, Bruynseel spune ca este un caz izolat.
Chiar daca numarul insolventelor din domeniul imobiliar creste, cazurile raman inca izolate in raport cu numarul de finantari acordate anterior in acest domeniu. Tatonarea pietei de catre potentialii cumparatori poate reprezenta un factor in plus pentru scoaterea la vanzare a activelor care au probleme, chiar daca nu se alege varianta lichidarii, ci pur si simplu a atragerii unor alti investitori in proiect – varianta posibila in cadrul planurilor de reorganizare.