South Pacific Group Melbourne Residence este compania prin care grupul South Pacific a dezvoltat un proiect rezidential in comuna Tunari.
„Aceasta situatie este rezultatul unei dispute pe care incercam sa o rezolvam de peste un an cu asociatul pe care l-am avut in acest proiect. Suntem in proces de a rezolva aceasta problema restructurand datoria. Este o diferenta intre insolventa si restructurare”, spune Andrew Prelea, administratorul firmei Melbourne Residence.
Proiectul Melbourne reprezinta o investitie de 12 milioane euro si va cuprinde 71 locuinte insiruite P+1 (cu 4 camere fiecare) in 8 subansambluri cu peste 100 locuri de parcare, potrivit informatiilor anterioare.
Compania South Pacific s-a confruntat cu mai multe cereri de insolventa in ultimul an, care insa au fost respinse. Totusi, aceasta este singura cerere de insolventa indreptata impotriva dezvoltatorului de un finantator. De asemenea, este si una dintre putinele cereri de insolventa inregistrata de o banca impotriva unui dezvoltator, care nu este deja in insolventa (situatie in care banca este creditor si sa se inscrie la masa credala).
Dosarul BCR a fost inregistrat la tribunalul Bucuresti pe 24 august si are ca prim termen 16 septembrie 2011.
Bancile incep sa apeleze din ce in ce mai des la varianta insolventei sau executarilor in zona creditelor corporate din real estate, avand in vedere adancirea crizei economice. O alta societate bancara care a cerut insolventa unui dezvoltator si a dus chiar la falimentul acestuia este BancPost.
Bancpost a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere pentru demararea procedurii insolventei impotriva Pipera Gardens SRL, controlata de grupul israelian Mizrachi Group Construction &Investment, si care urma sa construiasca in zona Pipera 400 de unitati locative. In iulie s-a dispus dizolvarea societatii si falimentul.
In general, bancile sunt mai putin intelegatoare. Astfel, in acest an, Unicredit a hotarat vanzarea Tiago Mall, iar oficialii Copper Beech, companie in insolventa, sustin ca banca finantatoare ar prefera falimentul firmei, ca sa isi recupereze cat mai repede finantarea.
Aceste miscari ale bancilor, desi cazuri isolate, inca, arata totusi ca atitudinea bancherilor, care acum un an erau dispusi sa pasuiasca dezvoltatorii si sa aleaga pentru proiectele imobiliare cu probleme orice alta varianta mai putin cea a executarilor si insolventei, este in curs de schimbare, iar piata ar putea sa aiba intr-un final parte de un imbold investitional prin vanzari de acest tip.