Indreptarea spre sectoarele cu bani presupune insa si o reconversie a proiectului imobiliar, catre o noua destinatie, printr-un acord intre toate partile implicate.
„Au inceput deja discutii pentru astfel de acorduri pe piata”, a declarat Vlaicu. In opinia sa, doar in cazuri extreme ar trebui sa se apeleze la alte solutii, cum ar fi insolventa sau executarea silita, metode prin care atat dezvoltatorul, cat si creditorul ies in pierdere.
Wolf Theiss a realizat un studiu de caz pentru un proiect rezidential de 15 milioane euro, care inca nu a demarat. Prima miscare a bancii ar fi sa vanda terenul cu proiect, insa deprecierea proprietatilor ar duce, in cazul unei vanzari, la acoperirea a doar 20-25% din valoarea imprumutului, care reprezinta 60% din valoarea tranzactiei initiale.
In cazul in care banca si dezvoltatorul cad de acord, conceptul proiectului va fi schimbat, urmand sa se construiasca de exemplu un centru de entertainment intr-o prima faza, iar intr-o etapa ulterioara, un magazin care sa genereze un cash-flow stabil. Finantarea nu se va mai face din surse private, ci va proveni de la fondurile europene adresate autoritatilor locale.
Beneficiul bancii va fi faptul ca va primi bani din exploatare. Totodata, va creste si valoarea terenului inca neexploatat.
In aceeasi ordine de idei, o cladire de birouri aflata in constructie poate fi transformata in camin studentesc. Transformarea poate scadea si costurile, compania nemaifiind nevoita sa ridice toate nivelele cladirii si nici fatada de sticla. Alaturi se poate construi un restaurant fast-food, Internet cafe, dar si o cladire destinata retailului.
Unul dintre aspectele pozitive al unui plan de salvare de acest tip al investitiei este ca toti creditorii vor avea obiective comune, spre deosebire de insolventa sau executare silita, care au o serie de dezavantaje pentru toate partile implicate.
Pe de o parte, starea de insolventa presupune o rezolvare pe o perioada indelungata, de pana la 3 ani, iar actionarii risca sa piarda toti banii investiti. Executarea silita pentru recuperarea datoriei implica de asemenea pierdere in conditiile deprecierii proprietatilor, dar si a costurilor ridicate, deoarece de cele mai multe ori este nevoie de organizarea unei licitatii.
In cazul companiilor cu o diversitate de activitati si bunuri, executarea silita ramane insa o solutie viabila in conditiile actuala.
Reprezentantii casei de avocatura au explicat ca si insolventa are avantajele ei pentru imprumutat. Acesta este astfel protejat de o executare silita. El isi continua activitatea in cadrul unui un plan de reorganizare. Dezavantajul consta in faptul ca banca poate contesta procedura, iar in acest caz, actionarii vor fi ultimii care isi vor recupera banii, riscand chiar sa piarda tot ce au investit.
Un dezavantaj pentru banca il reprezinta faptul ca procedura dureaza mult, iar daca sunt mai multe tipuri de creditori, acestia pot avea interese contrare.