„Din datele noastre, doar 35.000 de apartamente vor fi reabilitate termic pana la sfarsitul anului, desi numarul total de apartamente care trebuie incluse intr-un astfel de program se ridica la 2,5-3 milioane”, a declarat Augustin Russu (foto), directorul general al Baumix.
Acesta a precizat ca aproximativ 60% dintre blocurile construite numai inainte de 1985 necesita reabilitare termotehnica, iar aceasta situatie se reflecta si in consumul anual de energie termica: o cladire din Romania consuma aproape dublu fata de o cladire din Uniunea Europeana.
Studii intreprinse nu doar de statul roman ci si de Comisia Europeana, prin Centrul de Energie din Bratislava, au scos la iveala ca programele de reducere a pierderilor de energie termica, implementate in Europa Centrala si de Est, trebuie sa cuprinda aproape toate blocurile facute din placi de beton, construite in cea mai mare parte intre anii 1960-1990 si care nu ofera niciun fel de izolatie termica si prezinta diverse greseli de executie.
Astfel de cladiri neizolate inregistreaza cele mai mari pierderi de caldura prin peretii exteriori, procentul mergand pana la 35% din totalul pierderilor.
Reabilitarea termica a cladirilor contribuie la scaderea consumului de energie, scaderea costurilor de intretinere pentru incalzire si pentru prepararea apei calde, reducerea emisiilor poluante si imbunatatirea conditiilor de igiena si de confort termic interior, prin reducerea variatiilor sezoniere de temperatura, se arata in comunicat.
Compania Baumix, prezenta pe piata din Romania din 2003, are la ora actuala 2 capacitati de productie, in Ploiesti si Gherla, Cluj, cu o capacitate de productie de 35.000 tone lunar.
Baumix a inregistrat, in primele 9 luni ale anului, vanzari de 33,5 milioane lei (7,9 mil.euro), in crestere cu 5% comparativ cu perioada similara a anului trecut.