Clientii care se reintorc in piata sunt din ce in ce mai putini, in contextul in care criza economica abia in acest an se resimte cu adevarat la nivel social.
Cat despre piata rezidentiala, preturile au fost anul acesta intr-o matca a stabilitatii. Dupa ce la inceputul anului dezvoltatorii vorbeau despre cresteri usoare ale preturilor, pe fondul unei usoare revigorari a tranzactiilor, acum scaderile continue ale cererii devin din ce in ce mai evidente.
Spre exemplu, intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) despre stabilitatea financiara a tarii, se arata ca intentia romanilor de a-si cumpara sau de a-si construi o casa in urmatorul an a atins in aceasta vara minimul ultimilor sapte ani.
Totusi, aceste minime nu s-au observat si in evolutia preturilor de pe piata. Acestea au coborat usor, cu doar cateva procente in euro. Mai mult, analistii nu vad scaderi relevante nici in urmatoarele luni.
„Preturile ar putea scadea in ultimul trimestru al anului foarte putin, maxim 5%, pentru ca oferta existenta pe piata este inca foarte mica”, a spus Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker.
Lipsa banilor a intarziat lucrarile de constructie
Intr-adevar, piata livrarilor de locuinte noi a fost extrem de afectata de intarzierile lucrarilor de constructii din anii trecuti, dar si de faptul ca dezvoltatorii au fost nevoiti sa amane proiectele anuntate, din lipsa de finantare. Potrivit unei statistici realizate de DailyBusiness.ro, doar cele mai mari 10 proiecte rezidentiale anuntate in Capitala si amanate cumulau 30.000 de unitati locative. Dintre acestea, o parte trebuia finalizate chiar in 2010.
Mai mult, potrivit ultimelor statistici ale site-ului AnunturiParticulari.ro, numarul locuintelor vechi scoase la vanzare a fost in scadere in ultimele doua luni. Aceasta scadere a ofertei poate fi un factor important pentru stabilizarea preturilor din acest segment, avand in vedere ca situatia economica actuala nu poate suporta majorari.
„Daca preturile scad, pentru mine ca vanzator e bine. Pe de alta parte, imi este bine si daca preturile cresc. Singurul moment in care nu tranzactionez este acela in care toata lumea asteapta”, a declarat Valentin Ilie. Cat despre clientii din aceasta perioada, Ilie spune ca „sunt oameni care nu cred in minuni, au salarii suficient de mari, astfel incat rata la banca sa fie mica”.
Multe din aceste proiecte au fost anuntate chiar in 2008, an in care criza incepuse sa dea primele semnale, dar cand jucatorii de pe piata nu doreau sa admita ca plaga capitalismului global va ajunge si in Romania, pe atunci „insula” castigurilor exorbitante din UE.
Lansarile de proiecte si optimismul a inceput sa se stinga spre finalul lui 2008, cand toata lumea a realizat ca mult asteptata revigorare a pietei nu va veni atat de curand. Lucrurile nu s-au imbunatatit insa, iar preturile au scazut substantial.
Preturile locuintelor sunt in 2010, cu 40% mai mici decat in 2008, in lei. Declinul puternic a avut loc in 2008 si 2009. Anul acesta nu au existat miscari majore pe acest segment. In aceasta perioada a avut loc si o crestere a ofertei de locuinte vechi.
In Bucuresti, in martie 2008, pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, pretul mediu solicitat era de 121.105 de euro. In prezent, pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, pretul mediu solicitat este de 64.024 de euro, rezultand o scadere de peste 47%. Calculata in lei, scaderea de pret este de mai putin de 40%, potrivit Imobiliare.ro.