„Pentru urmatoarele trei luni, chiriile lunare pe metru patrat, de lista, pentru birouri de clasa A se vor mentine la 19-21 de euro, in timp ce cladirile clasa B noi vor ramane la nivelul de 15-17 euro, iar cele vechi la 13-16 euro„, a spus Mirela Raicu, consultant senior in cadrul Esop Consulting.
Raicu a adaugat ca aceste chirii ar putea scadea si la negociere cu 5-7%, marja traditionala pe piata.
„Pe piata de birouri chiriile nu scad de la luna la luna, asa ca in primele doua luni din 2009 nivelul acestora va fi similar cu cel de la sfarsitul acestui an. Din martie-aprilie va urma un val de scaderi, pentru ca de obicei aceasta perioada nu este foarte dinamica la nivel de inchirieri”, a adaugat Raicu.
Chiriile unor cladiri de birouri au inceput sa scada cu circa 10-15% inca din acest an, ca urmare a unei prudente mai mari din partea chiriasilor, care in contextul crizei economice si-au revizuit bugetele si planurile de relocare.
In 2009 se va mentine un trend de scadere, insa doar pentru cladirile care nu se afla in apropiere de mijloace de transport in comun, in zone cu acces dificil sau in cladirile de birouri mai vechi, finalizate in anii ’90. Acestea nu egaleaza standardele altor cladiri, mai noi, care atunci cand se elibereaza isi vor corecta si tariful de inchiriere, a aratat Raicu.
Reprezentantul Esop estimeaza ca scaderi vor continua sa inregistreze si cladirile care nu pot fi usor modulabile, astfel incat sa se poata inchiria si suprafete mai mici.
Pana in toamna lui 2008, chiriile spatiilor de birouri clasa A din Capitala au crescut cu circa 20%, fata de toamna lui 2007, ajungand de exemplu pana la 25 euro/mp pe luna in zona Piata Victoriei (unde rata de ocupare este de 100%).
In zona centru-nord, chiria medie pentru spatiile de birouri a ajuns in toamna anului 2008 la 20-22 euro/mp lunar, in timp ce in zona de vest chiriile au crescut pana la 15-18 euro/mp lunar, conform unui studiu publicat de Jones Lang LaSale.
„Pe segmentul birourilor avem oferte de inchiriere cu pana la 15% mai mici decat in urma cu cateva luni, iar acest lucru se intampla inclusiv in cazul proiectelor din zonele centrale. In ciuda gradului inca ridicat de neocupare, randamentele pe acest segment vor inregistra o scadere in 2009”, a spus Costin Lazar, directorul Neoland Invest.
Entuziasmul din piata nu se mai ridica la cotele din anii anteriori.
„Chiriasii din domeniul financiar-bancar sunt mult mai prudenti, existand un reviriment si pe piata de formare profesionala. Companiile din domeniul energetic si cele din IT sunt inca foarte dinamice pe tranzactii de inchirieri, desi nu mai observam entuziasmul din anii trecuti”, a afirmat Mirela Raicu de la Esop.
Companiile sunt mai atente cu banii pe care ii dau, iar „in prezent, bugetele companiilor care cauta spatii de birouri corespund in medie la niveluri intre 17 si 19 euro/mp pe luna, iar in 2009 este posibil sa scada pana la 16 euro/mp”, a mai spus Raicu.
Desi mai atenti cu spatiile inchiriate si cu sumele platite, chiriasii s-au reintors totusi pe piata, dupa ce in octombrie cererea intrase intr-un moment de „paralizie”, pentru ca impactul crizei economice ii luase prin surprindere.
„Intre timp, lucrurile s-au mai clarificat, iar companiile stiu mai clar acum de ce resurse dispun si in ce situatie sunt”, considera reprezentantul Esop.
Suprafata spatiilor de birouri nou inchiriate si preinchiriate din Capitala a scazut cu 30% in primele 9 luni din 2008, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat anterior Ioana Momiceanu, managing director Atisreal Romania.
Anul acesta au fost finalizati peste 300.000 mp de spatii de birouri in Capitala, stocul depasind, 1,2 milioane metri patrati. In 2009 sunt programati spre livrare circa 340.000 mp de birouri, din care 30% sunt deja pre-inchiriati.