„In lunile ce vor urma nu se asteapta modificari semnificative ale conditiilor de piata comparativ cu situatia actuala. Chiar daca vor fi implementate unele masuri pentru stimularea si sustinerea directa a cererii, efectele acestor actiuni nu se vor resimti imediat in piata”, informeza BNP Paribas.
Consultantii companiei de servicii imobiliare considera ca cei mai importanti factori care actioneaza direct asupra segmentului rezidential sunt raportul venituri-cheltuieli per gospodarie, reflectat in nivelul veniturilor disponibile pentru achizitia de bunuri cu folosinta indelungata, precum bunurile imobiliare , structura cheltuielilor gospodariilor, cursul de schimb euro-leu, politica fiscala si nu in ultimul rand factorul psihologic, determinat de incertitudinea cu privire la obtinerea unor venituri stabile pentru o perioada mai indelungata.
In opinia lor, noile conditii de pe piata rezidentiala au determinat modificari majore in structura cererii comparativ cu 2008.
„In prezent, pe segmentul locuintelor noi, cererea efectiva solvabila provine in principal din partea populatiei tinere – intre 30 si 40 de ani, cu venituri lunare de peste 2.500 euro pe gospodarie, necesare pentru obtinerea creditelor ipotecare. Totusi, comparativ cu ceilalti ani, a crescut numarul cumparatorilor care platesc intreaga suma fara finantare bancara sau platesc un avans mai consistent pentru a evita ratele lunare mai mari”, precizeaza BNP Paribas.
Mai mult, tranzactiile sunt realizate aproape ?n exclusivitate de catre clientii care au deja o locuinta si doresc ?mbunatatirea conditiilor de locuit.
De asemenea, o parte reprezentativa din familiile cu venituri lunare de peste 1.000 – 1.500 euro/luna si care nu se incadreaza pentru obtinerea unui credit ipotecar dar care pot sustine plata unei chirii medii lunare de minim 400- 600 euro sau a unei rate direct catre dezvoltator pot reprezenta cererea efectiva pe piata rezidentiala, sustin reprezentantii BNP Paribas.
In ceea ce priveste situatia pietei de la inceputul anului, consultantii imobiliari apreciaza ca efectul negativ semnificativ asupra ritmului vanzarilor a fost indus si de devalorizarea monedei nationale fata de euro.
„Astfel, efectul scaderii preturilor exprimate in euro a fost temperat sau chiar anulat in unele cazuri de devalorizarea monedei nationale”, precizeaza BNP Paribas.
Cu toate acestea, in prezent piata rezidentiala este favorabila cumparatorilor prin prisma reducerilor de pret si a flexibilitatii dezvoltatorilor, potentialii clienti fiind aproape in exclusivitate interesati de locuintele aflate in stadii avansate de constructie.