„Anul acesta piata nu a adus nimic nou, cumparatorii se comporta la fel si au aceleasi sume disponibile, dar schimbarea va trebui sa vina dinspre institutiile bancare, fortate sa gaseasca solutii de finantare apropiate de cele oferire de programul ‘Prima Casa’”, a declarat Razvan Muntean, manager general imopedia.ro.
„In acest sens ne asteptam la modificari de situatie, pentru ca nu este normal ca statul sa intervina si sa faciliteze accesul populatiei la case si apartamente. Sunt deja banci care au propriile produse ce ofera conditii apropiate de cele stabilite de creditul Prima Casa, ceea ce reprezinta un avantaj pentru cei care vor sa cumpere o locuinta” a adaugat acesta.
45% dintre utilizatorii portalului imobiliar imopedia.ro cred ca vor mai scadea preturile apartamentelor vechi din Bucuresti si numai 14% dintre ei se arata indiferenti la acest trend, deoarece au suficienti bani pentru a cumpara ceea ce isi doresc.
Acelasi sondaj arata ca 12% dintre respondenti cred ca va scadea valoare apartamentelor noi si tot atatia sunt convinsi ca preturile au ajuns la un nivel de unde nu se vor mai ieftini.
Sunt si romani care apreciaza ca preturile locuintelor au inceput sa creasca: 9% dintre participantii la sondaj spun ca in 2012 locuintele au inceput sa se scumpeasca.
61% dintre utilizatorii portalului imobiliar imopedia.ro declara ca nu ar plati mai mult de 60.000 euro pentru achizitionarea unei locuinte, iar 26% sustin ca sunt dispusi sa achite sume cuprinse intre 60.000 euro si 100.000 euro. Doar 13% dintre bucuresteni ar cumpara o proprietate mai scumpa de 100.000 euro.
Profilul cumparatorului bucurestean
Bucurestenii achizitioneaza apartamente in functie de numarul de camere (35%), apoi in functie de zona in care este situat imobilul si de pretul sau (27% si respectiv 26%). Printre criteriile selectate de vizitatori se afla si cele legate de suprafata totala de locuit a apartamentului si mijloacele de transport din zona, fiecare reprezentand 6% dintre cautari.
„Cele mai cautate apartamente sunt locuintele cu trei camere (41% dintre vizitatori) urmate de cele cu doua camere (36%), garsoniere (11%) si apartamente cu patru camere (10%). Procentul celor care si-ar cumpara o locuinta cu mai mult de patru camere este insignifiant – 2%”, precizeaza Razvan Muntean.
Un alt aspect care defineste cautarile online de case si apartamente este legat de noutatea imobilului. Trei sferturi dintre cautarile inregistrate pe imopedia.ro vizeaza blocurile vechi, doar 26% dintre bucuresteni s-au aratat interesati de achizitia unei locuinte noi, procentul in acest caz fiind in crestere. In 2008, doar 7% dintre bucuresteni se gandeau sa cumpere o locuinta noua.
Cele mai cautate zone pentru garsoniere si apartamente cu doua camere sunt Titan, Berceni, Militari si Giurgiului. Bucurestenii care doresc un apartament cu trei sau patru camere s-ar muta in cartierele Titan, Drumul Taberei, Militari si Stefan cel Mare.