Preturile terenurilor pentru constructiile de tip rezidential, situate in localitatile din apropiere de Bucuresti, variaza intre 80 si 300 euro pe metrul patrat.
In localitatile din nordul Capitalei, Corbeanca, Balotesti sau Saftica, preturile variaza intre 100 si 250 euro pe metrul patrat, in timp ce in Dragomiresti,Sabareni, Zurbaua, Rosu si Chiajna, localitati din vestul Bucurestiului, metrul patrat de teren este vandut cu 80-200 euro, potrivit reprezentantilor EuroMetropola, citati de NewsIn.
In est, in Cernica si Pantelimon, pretul terenurilor pentru constructii rezidentiale variaza intre 200 si 300 euro/mp, iar in zona de sud, Popesti-Leordeni, Berceni, Frumusani sau Jilava, localnici vand terenul cu 150-300 euro/mp.
Anul acesta, pretul acestor terenuri va creste cu circa 20% si se va intensifica tendinta de a se investi spre zonele limitrofe ale Capitalei.
„In prezent, costul terenului reprezinta deja intre 30% ºi 40% din pretul final de vanzare al unei locuinte. In plus, un metru patrat construit destinat clasei medii si medii plus atinge valoarea de 700 euro din perspectiva constructorului, adica materialele plus mana de lucru”, au declarat reprezentantii EuroMetropola. „Costul de achizitie al unei case individuale este si mai ridicat decat cel al unui apartament la bloc, pentru ca include si costul terenului pe care proprietarul va trebui sa-l achite”, au mai afirmat reprezentantii agentiei imobiliare.
Pretul terenurilor au devenit mari si de aceea tot mai multe persoane se orienteaza sa achizitioneze parcele in zonele mai indepartate de Capitala.
„Terenurile au crescut mult ca valoare in ultimii ani, iar in prezent se vand cu preturi care nu respecta valoarea. Cei care doresc sa construiasca locuinte aleg localitati precum Domnesti sau Voluntari, unde parcelele se tranzactioneaza cu pana la 300 euro/mp”, a declarat Ion Radu Zilisteanu, reprezentant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
In ceea ce priveste terenurile din interiorul orasului, analistii imobiliari ai EuroMetropola sunt de parere ca în 2008, preturile pot creste si mai mult si va continua batalia investitorilor pentru fostele platforme industriale, care datorita suprafetelor mari, se preteaza pentru dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale sau a proiectelor mixte rezidential-office-comercial.
In 2007, un metru patrat de teren in Bucuresti s-a tranzactionat cu sume cuprinse intre 2.000 si 3.500 de euro.