In Bucuresti, chiriile din zonele „prime” (clasa A din zone centrale si ultra-centrale – n.r.) au fost stabile in 2008, mentinandu-se la aproximativ la acelasi nivel cu 2007, respectiv la o chirie medie de 21 euro/mp pe luna.
„Bucuresti se afla pe locul 37 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume, cu un cost total pentru ocuparea spatiului de 367 euro/mp pe an, a declarat Florin Sorea, directorul departamentului de birouri al Cushman&Wakefield.
Budapesta a urcat un loc in top, ajungand de pe pozitia 36 pe 35.
La randul sau, Costel Florea, directorul departamentului de investitii al companiei, a spus ca in contextul actual, in cursul anului 2009, asistam si in Romania la o posibila scadere a chiriilor, pana la aproximativ 18- 20 euro/mp/ luna, pentru zonele de birouri prime.
„In Romania, deoarece majoritatea companiilor, atat cele locale cat si cele multinationale, se confrunta cu scaderi ale cifrei de afaceri, va exista o tendinta de scadere a costurilor, inclusiv a celor pentru inchirierea spatiilor. Aceasta, impreuna cu o tendinta de crestere a stocului de spatii de birouri, va avea ca rezultat o scadere a chiriilor, cu valori de 10-12 %, posibil chiar mai mult, pentru anul 2009”, a explicat Florea.
Londra, devansata de Hong Kong si Tokyo in topul celor mai scumpe birouri
Londra a pierdut statutul de cea mai scumpa locatie de birouri din lume, pentru prima oara in 9 ani. In 2008, chiriile in zona West End Londra au coborat cu 23%, pana la 1.403 euro/mp pe an.
Expansiunea institutiilor financiare, in special a fondurilor oportuniste de risc ridicat, a condus in ultimii ani la marirea chiriilor in West End. Acum insa, in aceasta zona se resimte puternic impactul crizei financiare si bancare.
Raportul „Office Space Across the World 2009”, intocmit de Cushman&Wakefield, arata ca locatiile cele mai scumpe pentru spatii de birouri sunt in Hong Kong si Tokyo, aceste orase devansand Londra, care acum se situeaza pe locul 3. Costul chiriei pentru o locatie foarte buna in Hong Kong este de 1.743 euro/mp pe an. In Tokyo, nivelul depaseste 1.600 euro/mp pe an.
Raportul compara chiriile spatiilor de birouri din 202 zone importante din 57 de tari din toate continentele. Dintre aceste locatii, 58% prezinta o crestere a chiriilor anul trecut, 26% din aceste zone au inregistrat chirii stabile, iar 16% au avut scaderi. In 2007, de exemplu, in numai 1% din zone au intervenit diminuari ale chiriilor.
Anul trecut s-a inregistrat cea mai mica rata de crestere a chiriilor spatiilor de birouri din 2004 si pana in prezent. America de Sud a fost cea mai performanta piata, cu o crestere a chiriilor de aproximativ 12%, in timp ce Europa de Vest a fost regiunea care a performat cel mai slab, cu o majorare de doar 1%.
Romania nu a mai fost atat de interesanta pentru fondurile de investitii in 2008
„Romania, ca piata investitionala la nivel de real estate, nu a fost foarte interesanta pentru majoritatea fondurilor de investitii de calibru. Mai intai datorita instabilitatii politice, legislative si monetare care au generat fluctuatii masive la nivel de perceptie investitionala”, a spus Dan Ionascu, directorul Departamentului Evaluare si Consultanta, Cushman & Wakefield Romania.
„Singurul fond de investitii de calibru care a avut intentia (in cele din urma esuata de a investi in Romania) este EQT Partners, care se afla in septembrie 2008 pe locul 20 in lume, cu o capitalizare totala de 12 miliarde de euro”, a adaugat acesta.
Piete mature si totodata atractive pentru investitori sunt cele din Rusia, SUA si Marea Britanie. Acestea prezinta avantajul ca tonul investitiei este dat nu de localnici, ci de intreg mapamondul. In aceste conditii, Londra (considerata capitala financiara a Europei) este atractiva si pentru ca volatilitatea preturilor este mult mai scazuta. Siguranta investitiilor fiind astfel mai ridicata, Londra va fi intotdeauna una dintre locatiile cele mai preferate, a aratat Ionascu.
„In conditiile scaderii chiriilor, atractivitatea spatiilor de birouri pentru investitori scade, deoarece exista riscul diminuarii veniturilor intre momentul achizitiei si momentul vanzarii catre un alt investitor”, a spus Costel Florea.
Pentru a diminua aceste riscuri, investitorii vor face oferte la valori mai mari ale ratelor de capitalizare, deci la randamente ridicate. „Vor avea atractivitate mai mare acele proprietari care sunt inchiniate la valori medii ale chiriei, sub media pietei pentru zona respectiva. In general, investitorii nu sunt interesati sa cumpere atunci cand piata scade, fie ca este vorba despre preturi, fie ca este vorba despre chirii”, a precizat Florea.
C&W: In Bucuresti nu poate fi dezvoltat un adevarat centru de birouri
„In comparatie cu alte capitale, in Bucuresti, datorita dezvoltarii urbanistice de dinainte de 1989, cat si modului in care a fost facuta aceasta dupa aceea, nu exista practic posibilitatea de a avea un centru adevarat de afaceri”, a declarat Florin Sorea.
„Zona centrala cu cea mai mare aglomerare de cladiri de birouri este Piata Victoriei, impreuna cu zonele adiacente (Buzesti, Iancu de Hunedoara), urmata de Piata Aviatorilor – Calea Dorobantilor”, a adaugat Sorea. El estimeaza o reactivare a cererilor de spatii de birouri in a doua jumatate a anului 2009, si crede ca domeniile cu cele mai multe cereri sunt cel bancar, IT si telecom.
„In anii urmatori, stocul de spatii birouri de clasa superioara va creste. In conditiile in care datorita crizei economice traversate, cererea a scazut, vom asista la o competitie mult mai stransa intre dezvoltatori, exprimata prin reduceri de chirii si alte stimulente precum luni de chirie redusa, participarea la costurile de amenajare si relocare”, a adaugat Sorea.