Pretul mediu al locuintelor de top din Bucuresti este de 431.000 euro, in timp ce in Varsovia, acesta se situeaza la circa 340.000 euro, potrivit unui studiu comparativ efectuat de compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker. Locuintele destinate clasei medii si high-end din Marsillia costa in medie circa 388.000 euro, iar cele din Amsterdam au un pret mediu de 381.000 euro.
Preturile caselor din aceasta categorie din Bucuresti sunt apropiate de cele din Lyon, de exemplu, dar cu mult sub mediile unor capitale europene ca Paris, Dublin sau Roma, unde preturile medii la aceste case depasesc 1 mil. euro. Dublin este cel mai scump oras din cele 29 de tari incluse in studiu, cu un pret mediu de 1,56 milioane de euro.
Indicele Coldwell Banker estimeaza valoarea medie a unei resedinte pe baza preturilor unor locuinte unifamiliale cu suprafata de aproximativ 204 metri patrati, patru dormitoare, doua bai, un grup sanitar, o camera pentru toata familia (sau echivalentul acesteia) si un garaj pentru doua masini, din 394 de orase de pe tot cuprinsul Statelor Unite, din Puerto Rico, Canada si o selectie dintre teritoriile din afara Americii de Nord unde compania Coldwell Banker este prezenta.
Romania se afla la mijlocul clasamentului, Bucurestiul situandu-se pe locul 26 dintre cele 51 de orase cuprinse in acest studiu. Trebuie precizat insa ca resedintele luate in calcul de studiul american au corespondentul pe piata romaneasca a unor locuinte adresate persoanelor cu venituri medii si mari.
Analizand ofertele de pe piata locala, acest tip de resedinta se regaseste cu precadere in zona central-nordica a Capitalei (atat pentru apartamente, cat si pentru vile). In cazul provinciei, acest tip de oferte se aplica doar pentru vile din marile orase ale tarii.
In celelalte orase mari din tara, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Craiova, care beneficiaza de asemenea de dezvoltari rezidentiale, preturile pentru astfel de suprafete au crescut, insa ritmul este mult mai lent decat in Bucuresti.
Cu toate acestea, in orasele mari, cu o piata imobiliara efervescenta, cum ar fi Clujul de exemplu, astfel de oferte si oportunitati sunt imediat subiectul unor tranzactii ai caror cumparatori pot fi chiar familii ce cauta un nou camin, cetateni straini sau investitori interesati de investitii pe termen mediu si lung, potrivit consultantilor Coldwell Banker.