De asemenea, pe fiecare nivel trebuie sa minim 1.000 metri patrati.
Multe cladiri de birouri din Romania declarate ca fiind de clasa A nu respecta acest criteriu care vizeaza suprafata minima.
„Piata romaneasca nu a adoptat inca un sistem de clasificare a imobilelor de birouri. Daca ne-am raporta strict la suprafata impusa de standardele internationale, stocul de cladiri clasa A din Bucuresti s-ar reduce considerabil”, au adaugat reprezentantii EuroMetropola.
La ora actuala, clasa A se traduce pe piata locala prin locatie ultracentrala sau centrala, un nivel superior al finisajelor, sisteme complexe de climatizare, perete cortina din sticla.
„Putem spune ca birourile bucurestene incadrate in clasa A se apropie de standardele internationale prin finisaje si amenajari”, afirma consultantii EuroMetropola.
„Daca s-ar construi cladiri de birouri respectand standardele internationale, cu 1.000 mp pe nivel, aceste proprietati cu greu si-ar gasi chiriasi, in conditiile in care la noi cele mai solicitate suprafete se incadreaza intre 120-300 mp pe nivel”, completeaza cei de la EuroMetropola.
Chiar si in aceste situatii, gradul de ocupare a birourilor din Bucuresti este de aproape 100%, situatie care este prezent de cel putin 3 ani.
„Intre 2006 si 2008 ratele de neocupare pentru birourile din Bucuresti s-au situat intre 0-1,5%, printre cele mai mici din marile orase europene”, mai precizeaza reprezentantii EuroMetropola.
In prezent, birourile de clasa A din Bucuresti se inchiriaza pe o perioada de 3-4 ani inca din faza de proiect. Chiria lunara variaza intre 22-30 euro/mp pe luna, la care se adauga locul de parcare (150-250 euro/loc subteran pe luna, 100-120 euro/loc suprateran pe luna).