Datoriile se ridica, in total, la 1 milion de lei (aproape 250.000 de euro), iar compania care are de incasat banii este chiar dezvoltatorul Impact. Acesta a reusit in anul 2008 sa-si duca la final proiectul de a deveni distribuitor de energie electrica, in pofida opozitiei unora dintre locatari, mizand pe incasarile suplimentare ce urmau sa vina din aceasta activitate.
Dupa un an de activitate pe zona de distributie de energie electrica, dezvoltatorul imobiliar simte si dezavantajele acestei activitati. Criza a determinat multe familii din proiectele proprii sa nu isi mai permita sa isi achite la timp facturile.
„Am constatat ca iarna grea face ca nota de plata sa creasca peste posibilitatile unor familii care au credite, au afaceri care merg prost sau si-au pierdut locul de munca. Factura cu deszapezirea, factura cu incalzirea, factura cu iluminatul public, factura cu apa si canalizarea, factura cu paza si controlul accesului, sunt toate la un loc mai mici decat factura pentru energia electrica. Aceasta este principala cauza pentru care aproape o treime din familii sunt in situatia de a fi debransate de la alimentarea cu energie electrica, soldul cumulat al acestora fiind de aproape 10 miliarde de lei vechi”, a spus Dan Ioan Popp, directorul executiv al Impact.
Dezvoltatorul mentioneaza ca au obtinut cele mai mici valori de pe piata in materie de distributie de energie electrica, incercand sa demonteze ideea ca facturile din proiectele rezidentiale noi sunt mult mai mari. Reprezentantii dezvoltatorului au spus ca valoarea medie a facturilor pe casa se ridica la circa 130 lei, dintre care circa 70 lei este costul energiei electrice.
„Am intreprins demersuri indreptate catre diminuarea tarifelor, obtinand printre cele mai mici valori de pe piata in materie de distributie a energiei. Situatia este cu atat mai dificila cu cat unii dintre proprietari au restante la utilitati greu de imaginat, de peste 100 – 150 de milioane de lei vechi, si au decis sa incalce legea bransandu-se ilegal la retelele electrice din cartierul rezidential in care locuiesc”, mai spune Popp, care considera ca statul ar trebui sa subventioneze datoriile la intretinere ale acestor familii.
„Recent, dezvoltatorul Impact D&C S.A. a decis sa lichideze orice activitate care nu este rentabila si va intreprinde toate cele necesare pe plan juridic, financiar si tehnic pentru a elimina orice sursa de pierdere, respectand prevederile legale si normativele specifice activitatii, acordand simultan si atentie protejarii adecvate a intereselor clientilor sai”, se mai mentioneaza in comunicatul dezvoltatorului.
Dupa ce s-a certat cu unii clienti asupra dreptului de proprietate a retelelor, Impact vrea sa le vanda profesionistilor
Contactati de catre DailyBusiness.ro, oficialii Impact au spus ca firma renunta la activitatea de distributie de energie electrica din 28 ianuarie, iar clientii din proiectele rezidentiale din portofoliul dezvoltatorului vor putea sa incheie contracte cu alti furnizori de energie electrica. In ceea ce priveste retele de utilitati, in prezent in proprietatea Impact, dezvoltatorul a contactat principalele companii de profil de pe piata, cum ar fi Enel sau Cez, pentru a le vinde aceste retele, au spus, pentru DailyBusiness.ro, reprezentantii dezvoltatorului.
Impact Developer&Contractor SA isi desfasoara activitatea in domeniul dezvoltarii de proiecte imobiliare complexe. Incepand din anul 1996, compania este cotata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Pe parcursul celor 17 ani de existenta, Impact a realizat 16 ansambluri rezidentiale, cu peste 1.700 de case, si s-a extins la scara nationala, in Bucuresti, Constanta, Oradea, Ploiesti.