- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cât de sigure sunt clădirile din România, în cazul unui cutremur de magnitudinea celor din Turcia? Cum putem verifica dacă blocul în care locuim va rezista unui seism major

10 Feb, 21:26 • Russo George
Cutremurele devastatoare din Turcia, care au afectat puternic şi Siria, au readus şi în România problema siguranţei clădirilor pe agenda publică, mai ales că ultimul seism de peste 7 grade pe scara Richter a avut loc în ţara noastră în 1986, cu 37 de ani în urmă, astfel că specialiştii spun că ne-am putea aştepta oricând la un nou cutremur major.
Cât de sigure sunt clădirile din România, în cazul unui cutremur de magnitudinea celor din Turcia? Cum putem verifica dacă blocul în care locuim va rezista unui seism major

Problemele legate de siguranţa seismică a imobilului în care locuiesc şi le pun toţi românii, dar mai ales cei care intenţionează să îşi cumpere un apartament la bloc, unde trebuie avute în vedere mai multe aspecte pentru a evita pierderi majore în caz de cutremur.

Mihai Pavel, inginer proiectant în domeniul construcțiilor civile, specializat în Inginerie Seismică la institutul international de profil din Tsukuba, Japonia, a dezvăluit pentru Pro TV câteva din soluţiile aflate la îndemâna cumpărătorilor de pe piaţa imobiliară pentru a verifica siguranţa clădirii în care vor să-şi achiziţioneze un apartament.

Potrivit expertului, cel mai important document pe care un cumpărător trebuie să-l ceară dezvoltatorului unui bloc nou de locuințe este cartea tehnică a imobilului, care conține toate datele referitoare la proiectarea și construcția clădirii.

„În principiu, vorbind de sistemul calității în construcții, orice construcție proiectată și executată corect, precum și toate documentele care au stat la baza proiectării și execuției trebuie să regăsească într-un material unic – cartea tehnică a construcției. Cum e cartea (de identitate) a mașinii.

Ea, fără doar și poate, este obligatoriu să existe, în special la o casă nouă. Casele vechi, într-adevăr, nu prea au cărți tehnice, din diverse motive. Dar casele făcute astăzi este imposibil să nu aibă carte tehnică, iar cumpărătorul ar trebui să o solicite în mod obligatoriu de la dezvoltator.”, a declarat Mihai Pavel pentru sursa citată.

Mihai Pavel a explicat şi cum poate o persoană care nu este de specialitate să facă unele verificări, fără să apeleze în mod obligatoriu la serviciile unui expert.

„Sunt unii parametri pe care-i poate verifica și cumpărătorul, dar recomandabil și, cu caracter aproape obligatoriu, este apelarea la un specialist. Acesta poate să fie un expert tehnic, verificator de proiect, inginer, poate să fie chiar un prieten de familie care are pregătire în domeniul ingineriei sau al arhitecturii.

În primul rând, ne uităm dacă există piesele legale, dacă există autorizație de construire, recepția clădirii. După aceea, dacă există proiectul de rezistență, care trebuie să fie complet, – adică să aibă toate planșele, nu să fie parțial, doar pentru autorizarea de construire, și proiectul tehnic de execuție.”, a mai spus expertul.

Citeşte şi: Cresc prețurile biletelor de avion. Ce soluții au găsit turiștii ca să fenteze majorările. Avantajul zborurilor combinate

Pavel atrage atenția că, mai ales în cazul construcțiilor ridicate în regie proprie, documentația este adesea parțială și insuficientă, ceea ce face și mai importantă apelarea la un specialist.

“Există laboratoare, există specialiști, există aparate în ziua de astăzi cu care se poate verifica calitatea materialelor puse în operă, se poate verifica modul de armare, grosimea peretelui.

Spre exemplu, dacă eu îmi cumpăr un apartament la etajul 6 al unui bloc și aduc un specialist care doar să scaneze prin perete, și văd că am un perete de beton de 30 de centimetri armat cu patru bare de diametru 16 mm, informația asta nu-mi spune nimic, pentru că trebuie interpretată de un specialist.”, a adăugat Pavel.

Cu privire la cutremurele din Turcia, Mihai Pavel este de părere că a fost vorba despre un cumul de factori nefericit, greu de repetat.

„În Turcia e un cumul de factori. Să nu uităm că cele două cutremure care au lovit Turcia în mod succesiv, în interval de mai puțin de o zi, au fost cutremure distructive, de suprafață, care provoacă daune extraordinar de mari, pe o arie restrânsă. Dar pe acea arie pe care provoacă daunele, acestea sunt extensive, sunt foarte, foarte puternice.

Acțiunea seismică din Turcia a fost una ieșită din comun, iar răspunsul clădirilor a fost pe măsură, în sensul că doar acele clădiri care au fost proiectate ținând cont mai bine de reglementările tehnice, cu materiale de calitate și cu un sistem de verificare și de observație mai stricte, au avut o șansă să rămână în picioare”, a explicat el.

Citeşte şi: Risc mare de avalanșă în România! Iată zonele în care nu trebuie să mergi la finele acestei săptămâni

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...