In general, parcelele mai mari de teren scoase la vanzare de banci in zonele intravilane au preturi de ordinul sutelor de mii de euro, insa sunt si situatii mai rare, in care se executa terenuri de milioane de euro. Printre cele mai scumpe terenuri scoase la vanzare de banci se numara o proprietate de 20.000 mp.
Alpha Bank a scos la vanzare un teren de peste 20.000 mp cu constructii din sectorul 1 al Capitalei la un pret de 13,5 milioane de euro. Terenul va fi scos la licitatie in august si apartinea creditoarei GOA Business, insa nu se precizeaza in contul carei datorii este executat bunul.
Nu toate bancile fac publice in anunturile de vanzare si sumele in contul carora sunt executate bunurile, insa sunt si institutii care sunt transparente in aceasta privinta, chiar daca cifrele nu suna prea bine.
Astfel, de multe ori, garantiile imobiliare sunt evaluate la mai putin de jumatate din valoarea creantelor, ba mai mult, nevanzandu-se la primele licitatii, preturile scad si mai mult.
Unicredit are la vanzare un teren de 2.000 mp in Mamaia sat pentru 124.500 euro. Imobilul, evaluat initial la 166.000 euro, acopera oricum doar putin peste jumatate din suma pe care banca o are de recuperat de la proprietarul terenului.
Cazurile in care garantiile imobiliare valoreaza mult sub nivelul datoriilor celor care le-au pus gaj sunt extrem de numeroase. In anumite situatii, devalorizarile au fost atat de mari, incat in prezent proprietatile nu ar mai acoperi niciun un sfert din valoarea creditelor.
Spre exemplu, tot in portofoliul Unicredit se afla un teren de 79.000 mp din comuna Ghimpati, evaluat la 550.000 lei si scos la vanzare pentru 440.000 lei in contul unei datorii de 1,877 milioane lei.
Si in portofoliul OTP sau Raiffeisen sunt terenuri la preturi mult reduse fata de valoarea creditelor pentru care sunt aduse ca garantii.
Desi mai ieftine, insa, terenurile nu prea atrag cumparatori, preturile fiind inca departe de chilipirurile pe care toata lumea le astepta, atat in domeniul executarilor cat si pe piata libera.
Preturile terenurilor au scazut si ele, intorcandu-se la nivelul din 2004, potrivit celui mai recent studiu al companiei The Advisers/Knight Frank.