Cele mai mari incasari dintre marii jucatori cu proiecte pe piata bucuresteana le-a avut Opus Land Development, dezvoltatorul mini-orasului Cosmopolis. Compania a inregistrat o cifra de afaceri neta de 64 milioane lei, mai putin de jumatate fata de nivelul de 145 milioane lei din 2009.
Firma si-a majorat si pierderile in 2010. Acestea au ajuns la 52 milioane lei, fata de doar 12 milioane lei.
Conarg Real Estate, firma care dezvolta proiectele Rasarit de Soare si Quadra din Capitala, a inregistrat in 2010 afaceri de 60 milioane lei, la jumatate fata de nivelul de 122 milioane lei din 2009. Compania este insa una din putine de pe acest segment de piata care a inregistrat profit, insa si acesta mult redus.
Astfel in 2010 compania a avut un castig de 2,7 milioane lei, fata de aproape 27 milioane lei in 2009.
Adama a reusit sa obtina cifre de afaceri nete mai mari pentru unele firme prin care dezvolta proiecte rezidentale. In cazul firmei prin care se dezvolta Evocasa Armonia, afacerile au fost de 25 milioane lei, iar pierderile de 33 mil. lei, fata de 2009, cand cifra de afaceri neta era de doar cateva mii de lei, iar incasarile de sub 20 milioane lei.
In cazul Edenia Titan, cifra de afaceri neta a ajuns la 7,3 milioane lei in 2010.
Impact a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri neta de 34 milioane lei, mult redusa fata de nivelul de 54 milioane lei din 2009.
De asemenea, dezvoltatorul a trecut pe pierdere anul trecut.
In cazul Domus Stil, firma prin care fratii Negoita isi vand apartamentele, afacerile au scazut la circa 31 mil. lei in 2010, fata de aproape 56 milioane lei. Prin Confort City Rezidential s-au inregistrat afaceri de 4,5 mil. lei, firma fiind infiintata chiar in 2010. Fratii Nergoita au avut un castig net de aproape 13 milioane lei, fata de 2,5 milioane lei in 2009 prin firma Domus Stil.
O alta firma mare din domeniu, Green City Construct a inregistrat venituri de 20 milioane lei in 2010 si o pierdere de 6 mil. lei.
. Vanzarile in scadere ii fac pe dezvoltatori sa nu se mai avante sa construiasca ca in trecut, asa ca in acest an sunt anuntate pentru finalizare 1.000 de apartamente, de 4 ori mai putin decat in 2010.
Stocul de locuinte noi este estimat de Colliers la peste 15.000 de unitati, la sfarsitul lunii iunie, pe piata rezidentiala din Bucuresti erau nevandute circa 4.000 de locuinte noi, direct la dezvoltatori.In primul semestru al anului 2011 au fost construite 200 de unitati, fata de 2000 cat au fost construite construite anul trecut.
Colliers apreciaza ca in a doua parte a anului nu va fi inceputa constructia niciunui proiect rezidential, stocul urmand sa fie influentat usor de livrarile deja anuntate pentru acest an. „Cel mai probabil, dezvoltatorii care iau in considerare lansarea de noi proiecte vor profita de conditiile actuale ale pietei in vederea reproiectarii investitiilor si vor obtine autorizatiile necesare dezvoltarii. Semestrul doi va aduce volume de vanzari comparabile cu prima jumatate a anului. Numarul tranzactiilor va ramane constant din cauza reticentei cumparatorilor care inca domina piata. Primele cresteri ale cererii nu sunt asteptate mai devreme de 2012”, se mentioneaza intr-un raport recent al Colliers.
Cererea continua sa se concentreze mai ales pe proiecte cu preturi reduse, care se incadreaza in conditiile programului „Prima Casa”. Totodata, cei mai multi cumparatori sunt consumatorii finali, dar in ultimele sase luni analistii Colliers remarca o crestere a numarului investitorilor interesati de achizitia de locuinte.