Pentru anul 2009, ar trebui finalizate circa 7.000 de unitati locative in Capitala.
„Ne mentinem rezervele in privinta a ceea ce se va intampla. Credem ca vor fi livrate proiectele medii si mici, care sunt deja contractate in proportie de 50%, iar in privinta celor mari (cu cateva sute de locuinte) se va finaliza doar o faza a proiectului cu circa 100-150 de locuinte”, a spus Nicolescu.
In perioada iarnuarie-octombrie, au fost livrate circa 900 de unitati locative in Capitala, din care 90% sunt apartamente.
„Pe fondul crizei financiare, segmentul rezidential este cel mai expus, doarece cele mai multe achizitii se realizeaza prin credite bancare, iar bancile si-au inasprit conditiile de creditare, atat pentru clientii finali cat si pentru dezvoltatori”, a adaugat reprezentantul CBRE|Eurisko.
Anul acesta, tranzactiile au stagnat deoarece preturile de vanzare devenisera inabordabile.
„Dupa 15 septembrie, cand a avut loc falimentul bancii Lehman Brothers, criza financiara s-a resimtit si in Romania”, a precizat Adrian Nicolescu.
„Pe fondul inaspririi conditiilor de creditare, cresterea dobanzii bancare, piata rezidentiala a intrat in recesiune – numarul tranzactiilor a scazut dramatic, desi volumul ofertelor a crescut, iar preturile de vanzare au scazut cu procente de 15-20% din vara 2008 si pana in prezent”, a mai spus Nicolescu.
Unele solutii pentru dezvoltatori de a putea depasi acest moment ar fi reducerea suprafetelor construite, reducerea standardelor de confort ale locuintelor pentru a le face mai accesibile, oferirea de discount-uri.