Piata a scazut in primele 6 luni din 2008 deoarece cumparatorii asteapta sa scada pretul locuintelor, a precizat Bordei, head of residential department al companiei de consultanta imobiliara.
Astfel, Capitala inregistreaza in prezent un deficit de oferta, nevoia de locuinte cifrandu-se la 200.000-300.000 de unitati, conform CBRE|Eurisko.
„In acest moment, pe piata exista foarte multi cumparatori. Cei mai multi dintre ei au deja creditele aprobate de catre banci, insa nu cumpara sperand intr-un miracol-un pret mai mic peste o saptamana sau peste o luna”, a declarat Bordei.
„Va fi surprinzator pentru multi dintre acesti cumparatori sa constate ca proprietatile nu s-au ieftinit, pentru ca nu au cum, atata timp cat costurile sunt imense”, a adaugat reprezentantul CBRE|Eurisko.
Pe fondul acestei „asteptari”, dezvoltatorii imobiliari cauta solutii pentru a construi ieftin si a iesi pe profit din intreaga afacere.
„Piata imbraca doua forme in momentul de fata: in prima dintre ele gasim cumparatorii, care alimentati de atatea zvonuri, nu mai achizitioneaza proprietati, in speranta ca poate maine sau peste o luna va fi mai ieftin. Pe de alta parte, dezvoltatorii nu stiu cum ar putea sa construiasca mai ieftin, tinand cont ca terenurile sunt foarte scumpe, materialele de constructii se scumpesc in fiecare zi, forta de munca devine din ce in ce mai scumpa, si peste toate, trebuie sa aiba si un profit decent care sa le faca afacerea viabila”, a mai spus Bordei.
Comparativ cu restul Europei si Statele Unite, in Romania nu avem de-a face cu o criza. Pietele occidentale sunt saturate si cererea efectiva de locuinte nu mai exista. In Romania, piata este abia la inceput, cerere exista si are nevoie de minim 20 de ani pentru a ajunge la saturatie, considera specialistii CBRE|Eurisko.