Atrium Centers mai are in plan 3 proiecte pe piata locala: in Cluj, Baia Mare si Satu Mare. Cum fondul de investitii britanic Carpathian, care detinea proiectele, nu mai este interesat de piata locala, Israeli impreuna cu alti cativa manageri ai companiei controlate de Carpathian, a cumparat actiunile fondului de investitii in proiectele din Cluj si Arad. In Arad au reusit sa vanda 50% din proiect, chiar inainte de deschiderea mall-lui catre compania de constructii Arcadom, iar in Cluj cauta un partener, in carti fiind si aceeasi firma de constructii.
In cazul proiectelor din Baia Mare si Satu Mare, Carpathian detine inca 75% din actiuni, in timp ce Israeli controleaza restul de cate 25%.
„Carpathian nu intentioneaza sa mai realizeze aceste proiecte, asa ca acum caut un partener ca sa pot cumpara de la ei si acele actiuni. Tinta mea este sa realizez si aceste 2 proiecte, asa ca am inceput discutiile cu potentiali parteneri”, spune Israeli.
El marturiseste ca a inceput sa aiba intalniri cu fonduri de investitii si companii de pe piata locala chiar dupa deschiderea mall-ului din Arad, saptamana trecuta.
Obiectivul lui Israeli, care a fost in negocieri pentru vanzarea din Arad cu circa 10 companii timp de 9 luni, este sa gaseasca un partener financiar, nu unul strategic, pentru a detine controlul asupra dezvoltarii si activitatii de property management a proiectelor, insa nu exclude nici a doua varianta.
„Este criza, aceasta este perioada joint-venture-urilor, asa ca nu excludem nici aceasta varianta”, spune actionarul minoritar al proiectelor din Baia Mare si Satu Mare.
Israeli este de peste un an in focurile negocierilor pentru a achizitiona actiunile Carpatian din Arad si Cluj si a gasi apoi noi parteneri pentru aceste proiecte.
„Decizia Carpathian de a iesi din aceste proiecte a fost evidenta de un an. Dupa ce au analizat randamentele actuale de pe piata, nu li s-a mai parut atractiv sa injecteze bani in niste proiecte care sa nu genereze profit o vreme”, explica Israeli.
O alta varianta pentru a-si finanta noile proiectele ar fi un exit din Atrium, insa cumparatorii sunt rari pe piata in prezent, iar randamentele nu sunt atractive.
„Ne asteptam inca la vremuri grele pentru piata romaneasca, asa ca nu este momentul sa iti faci exitul dintr-un proiect. Cred ca nu vom vedea o imbunatatire a pietei mai devreme de 3 ani. Pentru o revenire este nevoie de o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani”, mai spune Israeli.
Urmatorul proiect pe care Atrium il va demara va fi cel din Cluj, care insa va avea finantare cel mai devreme in 2011. „Nu cred ca bancile sunt dispuse sa finanteze, in prezent, un proiect atat de mare ca cel din Cluj”, spune Israeli.
De asemenea, in Baia Mare nu va mai construi un mall, ci un parc de retail, ca urmare a faptului ca firma Futureal va deschide in acest an un mall in oras.
„Cand intri intr-un oras cu proiecte existente iti faci conceptul in conformitate cu piata. Pe de alta parte cand te duci intr-un oras fara centru comercial, dar unde sunt multe proiecte este evident ca nu toti le vor realiza asa cum le-au prezentat initial, ci problema este cine livreaza primul. In Baia Mare, Futureal contruieste deja si este evident ca trebuie sa schimbam proiectul pentru a nu livra 2 centre comerciale similare, unul langa altul si ambele sa esueze. E mai bine sa aduci un proiect complementar, decat acelasi tip de proiect”, considera Israeli.