Analistii imobiliari au explicat, pentru DailyBusiness.ro, ce anume determina aceasta situatie.
Potentialii cumparatori sunt ori dezvoltatori care au vandut proiecte inainte de criza, iar acum dispun de lichiditati si cauta noi oportunitati, ori companii nou intrate pe piata.
Speculatorii au disparut si de pe segmentul terenurilor, ca si din celelalte sectoare imobiliare, in momentul in care piata s-a blocat, iar tranzactiile de loturi mici de teren pentru constructii in regie proprie sunt rare.
„Majoritatea cererilor pe care le primim sunt pentru terenuri ce au potential de dezvoltare pe segmentul spatiilor de birouri. Discutam de suprafete cuprinse intre 1.000 si 5.000 mp„, spune Ionut Petcu, consultant imobiliar in cadrul companiei The Advisers/Knight Frank.
In plus, majoritatea potentialilor cumparatori de terenuri doresc sa isi securizeze si un contract de preinchiriere cu un client-ancora (chirias important – n.r.), inainte de a investi intr-un anumit teren, explica Petcu, mai ales ca atragerea unui astfel de client permite dezvoltatorului sa obtina finantare pentru constructia proiectului.
A gasi un chirias-ancora in acest moment pentru proiecte inca neincepute nu este usor, insa cel putin inceputul de an a fost optimist pentru piata inchirierilor de spatii de birouri, iar analistii considera ca acesta va fi probabil primul sector care va incepe sa se revigoreze.
Insa chiar daca pe piata locala s-ar putea sa se mai incheie cateva tranzactii de terenuri in a doua jumatate a anului, analistii imobiliari considera ca acestea vor ramane izolate.
„Dezvoltatorii isi asuma faptul ca trebuie sa achite terenul din finantele proprii”, spune Petcu, care adauga ca in toamna este posibil sa asistam la cateva tranzactii incheiate, dar nu preconizeaza dezghetarea pietei in viitorul apropiat.
„De 2 ani piata terenurilor este blocata si va fi ultima care se va dezgheta. Dezvoltatorii rezidentiali nu vor incepe sa achizitioneze terenuri decat atunci cand pe piata vor aparea suficient de multe proiecte noi. Ceea ce va mai dura cel putin 2 ani„, spune Ion Catutoiu, directorul agentiei Real Time.
Catutoiu considera ca pana la adevarata deblocare a pietei terenurilor, singurile miscari vor fi cele de achizitionare a unor proprietati distressed (ale caror proprietari sunt obligati sa vanda repede si mai ieftin, pentru a-si plati datoriile – n.r.) sau intrarea in tranzactii pe joint-venture-uri pentru dezvoltari ulterioare.
In ceea ce priveste loturile mici de teren pentru constructii individuale, Catutoiu considera ca acest segment va continua sa stagneze.
Pe de alta parte, Gabriel Alexandru vicepresedintele Century21, considera ca spre final de an s-ar putea sa creasca interesul pentru loturile mici de teren, daca clientii vor fi interesati de finantarile prin Prima Casa pentru constructiile in regie proprie. Totusi, acest program nu a suscitat prea mult interes pana acum.
Pana la o deblocare a pietei, preturile de oferta continua sa scada, inceputul lui 2010 aducand o ajustare de inca 10% in minus.
„Pentru terenurile mari, la inceputul anului preturile au mai scazut, in medie, cu circa 10%, dar aceste scaderi nu reprezinta un etalon pentru piata, negocierile pornind de la un pret mult redus decat cel de oferta”, mai spune Petcu.