La Targul National Imobiliar, care are loc intre 13 si 16 mai la Palatul Parlamentului, bancile aproape ca ajung sa-i eclipseze pe dezvoltatori.
De asemenea, asociatiile profesionale din real estate si firmele de mobilier sau profile pentru usi si ferestre isi fac, la randul lor, simtita prezenta.
Astfel, la intrarea in sala unde are loc evenimentul imobiliar, vizitatorii sunt intampinati de standurile a 4 banci: BRD, Garanti Bank, Banca Romaneasca si Bancpost, alaturi de care este si standul unui IFN, Verida Credit. Dupa ce vizitatorii trec de „zidul” finantatorilor, ajung si la standurile proiectelor rezidentiale, unde ii vor gasi pe putinii dezvoltatori care mai construiesc, dar si proiecte existente, dar nescoase la vanzare, cum ar fi Quadra 2, un cartier dezvoltat de Conarg.
In zona locuintelor se mai afla si standul OTP Bank, dar si standuri ale unor firme din domenii conexe celui imobiliar. Bancile au cea mai puternica prezenta. In 2009, ele mai ieseau izolat la rampa la astfel de evenimente. Acum, practic au luat targul cu asalt.
Ce fac bancile la targurile imobiliare? Toate oferteaza Prima Casa, programul prin care au acordat in ultimul an circa 80-90% din totalul creditelor pentru locuinte. Totusi, dupa introducerea acestui program, bancile s-au gandit ca ar putea sa revina pe piata creditarilor de achizitii de locuinte si cu alte produse, asa ca in ultimele luni se promoveaza intens mai multe solutii alternative la programul guvernamental, cu costuri aproape similare celor din program.
Oferta de credit pentru locuinta a BRD presupune pentru un credit de 50.000 euro luat pe 30 de ani ca la final, clientul sa achite de fapt 110.000 euro, nivel aproape similar cu cel de 100.000 euro, cat ar achita pentru aceeasi suma, in cazul unui credit prin Prima Casa.
Veniturile pe care ar trebui sa le aiba clientii pentru creditele din afara programului Prima Casa sunt similare cu cele din cadrul programului, situadu-se in jurul a 500 euro.
Oferte promotionale la banci: credite mai ieftine si tombole
Pe langa creditele standard, unele banci si-au adus la targ si ofertele promotionale. Astfel, OTP Bank prezinta la targ si o oferta de credit pentru locuinte, prin care percepe clientilor o dobanda de 4,99% la euro in primul an al creditului, insa doar pentru cei care incheie contracte pana pe 30 iunie. In mod normal, dobanda este in jur de 6-8%.
Si BRD deruleaza promotii pentru creditele de locuinte. Clientii care isi iau credite ipotecare pana pe 19 iunie sunt inscrisi automat in tragerea la sorti pentru un autoturism Renault si alte 168 de premii mai mici ca valoare.
Printre noutatile care apar in pliantele bancilor se numara si promovarea proiectelor rezidentiale pe care le finanteaza. Spre exemplu, pe pliantele prezentate de Banca Romaneasca, poate fi citit urmatorul mesaj: „Casa ta e deja gata si o gasesti intr-unul din ansamblurile rezidentiale finantate de noi”. Pe acelasi pliant, apar numele a sase proiecte rezidentiale.
Pliante cu proiecte rezidentiale, desi fara un mesaj atat de explicit pentru eventualii clienti, existau si la standul Bancpost.
Ofiterii de credite prezenti la standurile bancilor erau ceva mai solicitati decat brokerii imobiliari, deoarece la standurile lor se opreau mai des clientii. Acestia au spus, pentru DailyBusiness.ro, ca in continuare cererea vizeaza in principal Prima Casa si nu celelalte produse de creditare pentru achizitia de locuinte, chiar daca unele au costuri similare cu programul guvernamental.
Cat despre schimbarile din Prima Casa, ofiterii de credite de la aproape toate bancile prezente la targ spun ca in continuare, cererea se axeaza pe locuinte vechi. Numai la BRD cererea pentru locuinte noi a ajuns sa o echilibreze pe cea de locuinte vechi.
Unii din dezvoltatorii prezenti la targ au spus si de ce modificarile din program nu au reusit efectiv sa schimbe balanta vanzarilor inspre locuintele noi, asa cum si-au propus autoritatile. Principalul motiv? Putine locuinte finalizate se incadreaza ca pret in program, iar cele in constructie, chiar daca sunt aproape gata, nu pot fi vandute prin program decat dupa cadastru si intabulare, daca au inceput constructia inainte de intrarea in vigoare a modificarilor din program, intervenite anul acesta. In urma modificarilor, nu mai pot fi incluse in Prima Casa proiectele in constructie, decat daca lucrarile au inceput dupa aparitia modificarilor.
Cat despre cererea de constructii in regie proprie prin Prima Casa, majoritatea bancilor inca nu au inceput sa ofere credite si pe acest segment, considerand ca inca nu sunt clare conditiile de acordare. Totusi, sunt si unele banci, cum ar fi Garanti Bank, care acum au in lucru dosare de acest tip.
In prima parte a anului 2009, finantarile pentru locuinte au fost aproape inexistente, atat din cauza reticentei bancilor, dar si a cererii foarte slabe. Introducerea programului Prima Casa, in a doua jumatate a lui 2009, a revigorat insa piata imprumutului ipotecar, care a fost anul trecut singurul segment de creditare cu o crestere a soldului fata de 2008.
In 2009, pe piata bucuresteana s-au vandut 1.300 de unitati locative noi, potrivit unui studiu Colliers. 800 de unitati din cele vandute anul trecut au fost achizitionate dupa implementarea programului Prima Casa.
Pentru 2010, oficialii Colliers au spus ca vanzarile de locuinte vor fi in stransa legatura cu ceea ce se intampla cu programul Prima Casa.