Florin, un tanar de 30 de ani, a cumparat prin credit, in 2008, un loc de casa de 750 metri patrati in afara Capitalei, cu 50.000 euro. Pentru acest teren, plateste la banca o rata lunara de 400 de euro.
Florin este unul dintre clientii bancilor care inca isi achita ratele. Multi altii insa nu mai pot plati, asa ca bancile au in portofoliul de executari silite terenuri in Bucuresti si in comunele limitrofe, precum si in orasele din provincie.
Bancile vor sa vanda aceste terenuri la preturi similare cu cele din piata libera, care astazi sunt de circa 3 ori mai mici decat in urma cu 3 ani. Ce oferte gasim pe site-urile bancilor?
Spre exemplu, Banca Romaneasca a postat un anunt de vanzare pentru un teren de 1.000 mp intr-un cartier de vile din Domnesti la 15.000 euro, adica 15 euro pe metru patrat.
Si Alpha Bank are la vanzare un teren de aproape 1.500 metri patrati in Domnesti, care costa 120.000 lei, adica sub 20 euro/mp. Aceeasi banca vinde si un teren de 1.500 mp din Bragadiru la 100.000 lei, respectiv 15 euro/mp.
Pentru terenurile mai mari, preturile pe metru patrat cresc considerabil, ca urmare a potentialului mai ridicat de investitii.
Spre exemplu, in portofoliul Alpha Bank se afla la licitatie publica si un teren de 10.000 mp din Otopeni, care costa 3 milioane lei.
Si in cazul OTP Bank, terenurile mai mari, amplasate si in oras, au preturi mai ridicate. Astfel, banca executa silit firma ICC Nobil Invest pentru 3 loturi de teren alaturate de 2.000 mp in total, pe care le scoate la vanzare pentru 1,2 milioane euro euro.
In acelasi timp, Piraeus Bank executa silit dezvoltatorul imobiliar Uno Development si a scos la vanzare un teren de 7.000 mp din zona Lacul Morii pentru 2 milioane euro.
Terenurile din oras, de zeci de ori mai scumpe decat cele din zonele limitrofe
Terenurile din interiorul Bucurestiului scoase la vanzare de banci in urma executarilor silite sunt de zeci de ori mai scumpe decat cele din zonele limitrofe. Loturile din oras ajung sa coste cateva sute de euro pe metru patrat, in timp ce la Dragomiresti sau Domnesti se gasesc, asa cum am aratat mai sus, si oferte la 15-20 euro/mp.
Spre exemplu, un teren de 400 mp din sectorul 1 este scos la vanzare la un pret de circa 240 euro/mp, in timp ce 2.000 mp de teren in sudul Capitalei este scos la licitatie pentru circa 600 euro/ mp.
In Bucuresti sunt si terenuri mai ieftine executate silit, la circa 100 euro/mp pentru suprafete de circa 1.500 mp.
Tranzactiile se lasa asteptate, desi preturile scad
Preturile terenurilor sunt mult reduse fata de acum 2-3 ani chiar si pe piata libera, nu doar in licitatiile bancilor. Totusi, tranzactiile de pe acest segment sunt mult mai rare. In afara de cativa retaileri nu exista alti mari cumparatori.
Potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, preturile terenurilor au continuat sa scada anul trecut, astfel ca in Bucuresti tranzactiile s-au incheiat la preturi cu 15-30% mai mici decat in 2009. In orasele de provincie, scaderea a fost mai abrupta.
In ceea ce priveste loturile de teren vandute in Bucuresti, acestea sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri, si secundar proiectelor rezidentiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scara redusa) sau din sectorul medical.
In restul tarii, loturile de teren tranzactionate sunt destinate aproape exclusiv parcurilor de retail.
In 2010 cei mai activi cumparatori au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat si alte orase mari in afara de Bucuresti, in special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market si Dedeman au incheiat cele mai multe tranzactii anul trecut.