Afacerile de pe pietele emergente, in special Romania, deocamdata contrabalanseaza problemele pe care acestia le au in Spania, ca urmare a prabusirii pietei de real-estate, spun specialistii in imobiliare.
Insa atitudinea bancilor este deja mai reticenta in general pe piata imobiliara romaneasca, iar dezvoltatorii imobiliari din Spania pot fi chiar mai putin convingatori atunci cand vine vorba de obtinere de finantari in Romania. Motivul? Slabiciunile de pe piata de origine.
Companiile spaniole Hercesa, Martinsa-Fadesa, Grupo Lar, Gea-Prasa, Riofisa, GTM, Gran Via si Detea sunt unii dintre cei mai importanti dezvoltatori activi pe piata imobiliara romaneasca. Dintre acestia, cele mai vizibile probleme pe piata spaniola le are Martinsa Fadesa, care are datorii de circa 5 mld. euro.
Totusi, potrivit reprezentantilor companiei, problemele din Spania afecteaza doar compania-mama, nu si subsidiarele din celelalte tari.
Vor fi cei de la Martinsa Fadesa mai dependenti de vanzarile din Romania, ca urmare a situatiei cu care se confrunta in Spania? Pablo Perez, country manager al companiei spaniole, a spus pentru DailyBusiness.ro ca unul dintre punctele forte ale Martinsa-Fadesa este diversitatea tarilor in care activeaza, care alaturi de portofoliul de terenuri detinut si de diversificarea activitatilor, le permite sa depaseasca dificultatile de pe o anumita piata, sau ale unui anumit proiect la un moment dat.
„In cazul de fata, prezenta noastra in tari cu o crestere importanta a pietei imobiliare, cum ar fi Romania, Maroc si Mexic, unde dezvoltam proiecte rezidentiale si turistice mari, va contrabalansa scaderea pe care anumite subsidiare le pot avea la un moment dat”, a spus Perez.
In 2007, compania Martinsa-Fadesa detinea 1,5 mil. mp de teren, dintre care terenurile din Romania reprezentau 6,3%, fiind cea de-a patra tara dupa Spania, Maroc si Mexic.”Romania va fi una dintre principalele tari pentru viitorul Martinsa-Fadesa, in urmatorii ani”, a mai spus Perez.
Este cunoscut faptul ca aceasta criza prin care trece piata spaniola nu a aparut in 2008, inca din anii precedenti o parte dintre dezvoltatori au prevazut o blocare a pietei bancare si imobiliare. Odata cu declinul vizibil si suprasaturarea pietei spaniole, marii dezvoltatori spanioli s-au reorientat catre piete emergente din Europa de Sud-Est, respectiv Romania si Bulgaria, au spus reprezentantii agentiei imobiliare EuroMetropola.
Adrian Ghimpau, expansion manager la firma de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania, considera ca nu exista diferente intre problemele cu care se confrunta un dezvoltator spaniol si alti jucatori de pe piata:”Dezvoltatorii spanioli se confrunta cu aceleasi fenomene ale pietei ca si ceilalti dezvoltatori: cresterea pretului materialelor de constructie, scumpirea creditarii, scaderea preturilor locuintelor vechi”.
Aceasta situatie este explicabila prin faptul ca o mare parte a dezvoltatorilor spanioli au patruns pe piata din Romania inainte de criza de anul acesta.
Totusi, analistii considera ca demararea proiectelor viitoare ar putea fi afectata de gradul de acces la finantare al companiilor. Acest lucru este valabil nu doar pentru Romania, ci si pentru celelalte piete emergente din Europa, au spus specialistii EuroMetropola.
Totodata, companiile care sunt in acest moment intr-un impas se vor confrunta ulterior cu probleme de imagine si cu lipsa de credibilitate in fata potentialilor cumparatori, au adaugat reprezentantii EuroMetropola.
Cel mai rau scenariu vazut de analistii imobiliari este o posibila vanzare de active, ca urmare a nevoii de lichiditati, lucru valabil pentru orice dezvoltator activ in Romania, care intampina probleme in strainatate.
[quote=Florin Nine, investments manager, Regatta] Este posibil ca anumite proiecte din Romania sa nu fie dezvoltate si terenurile achizitionate sa fie vandute pentru a produce lichiditati[/quote]
Pe piata locala sunt prezenti un numar de investitori care detin deja proiecte finalizate. Va fi necesar ca unele din aceste proiecte, o data cu criza spaniola, sa aiba o perioada de amortizare a investitiei mai scurta decat era prevazut, pentru a compensa problemele de pe pietele domestice ale dezvoltatorilor spanioli, sunt de parere consultantii EuroMetropola.
De asemenea pe piata romaneasca sunt prezenti si investitori care detin proiecte intr-un stadiu incipient, care pentru o perioada vor ramane in expectativa, spun consultantii EuroMetropola.
Cu toate acestea investitorii spanioli acorda o mare credibilitate pietei imobiliare din Romania, unul dintre motive fiind faptul ca piata locala nu detine nici macar jumatate din istoria imobliara pe care o are Spania in momentul de fata, considera consultantii EuroMetropola.