Pe langa acesti factori, acordarea finantarii se bazeaza si pe fezabilitatea proiectului care urmeaza sa fie dezvoltat pe respectivul teren.
„Decizia de finantare/ refinantare a unui teren depinde de fezabilitatea proiectului imobiliar ce urmeaza a fi dezvoltat in respectiva locatie. Un element important in cadrul analizei de credit il reprezinta planul de afaceri prezentat de client, precum si studiul de oportunitate care a stat la baza respectivului plan de afaceri”, a spus Dragos Ioan Mirica.
In plus, bancile analizeaza si dezvoltatorul viitorului proiect imobiliar.
„Conteaza foarte mult in analiza unui proiect cine sunt actionarii companiei dezvoltatoare, „sponsorii” cum ii numim noi, experienta pe piata, nu neaparat in Romania. 50% din analiza pentru finantare a unui proiect se face luand in calcul experienta dezvoltatorului, amplasarea si marketibilitatea proiectului si cine este agentul de marketing, iar restul de 50% din analiza noastra este destinata constructorului”, a declarat, anterior, Antoanela Marchevici, director de finantari imobiliare corporate la UniCredit Tiriac Bank, intr-un interviu acordat DailyBusiness.
50%-80% din investitia in teren provine de la banci
„In cazul finantarii achizitiei de teren, care de fapt reprezinta un credit punte, premergator dezvoltarii, procentul sumei finantate variaza intre 50% si 80%, insa exista posibilitatea si pentru o finantare mai mare”, a mai precizat Mirica.
In functie de gradul de risc, dar si de strategia fiecarei banci, se pot acorda si finantari mai mari.
In cazul in care finantarea este pe intreg proiectul in curs de dezvoltare, se poate vorbi si de un procent mai mare oferit de catre banci.
„In cazul dezvoltari propriu-zise a proiectului imobiliar, limita superioara a procentului finantat ar fi cuprinsa intre 75-85% din total cost proiect, din sumele fara TVA. Se poate pune la dispozitia dezvoltatorului o facilitate separata de TVA, acoperind 100% din necesarul de finantare”, a adaugat Mirica.
Credit Europe Bank finananteaza pana la 95% din valoarea evaluata a unui imobil (inclusiv terenuri), cu conditia ca 5% din pret sa fie platit de cumparator ca avans, potrivit oficialilor bancii.
Efectele crizei din SUA s-au resimtit si in Romania
Daca bancile care acordau finantari ieseau pe piata cu oferte tot mai mari, in prezent, ele sunt mult mai reticente in privinta procentului cu care finanteaza diverse proiecte.
„Pana anul trecut in noiembrie-decembrie, efectele crizei din SUA nu s-au resimtit consistent si direct in Romania, asa ca se vorbea de un grad de finantare de pana la 85%, existand chiar banci care ofereau credite si pentru 90% din costurile unui proiect. In prezent, toate folosesc parametri mai conservatori. UniCredit Tiriac ofera in prezent pana la 70-80%. Un procent de 85% se acorda foarte rar, doar pentru proiecte cu o amplasare foarte buna, sau cu un grad de precontractare foarte mare. Gradul minim de precontractare cerut de noi se cifreaza la 10%”, conform Antoanelei Marchevici.
Reprezentantii bancilor Alpha Bank si UniCredit Bank nu au oferit informatii pentru acest articol.
Resurse suplimentare:
– Interviu cu Antoanela Marchevici, Unicredit Din culisele celor care stau cu mana pe robinetul finantarilor imobiliare