„Acesti cumparatori au preferat locatii semi-centrale in cartierele cu o densitate mare a populatiei sau zonele periferice care beneficiaza de expunere foarte buna”, se precizeaza in raportul companiei de consultanta imobiliara.
O alta sursa a cererii a venit din partea persoanelor fizice, care au cautat proprietati bune la preturi foarte reduse.
Chiar si unii dezvoltatori au ales sa foloseasca surplusul de lichiditati pentru a beneficia de pe urma oportunitatilor aparute, in detrimentul continuarii proiectelor care se aflau deja in derulare si care s-au dovedit dificil de vandut sau de inchiriat. Cel mai relevant exemplu este achizitia de catre Liebrecht & Wood a aproximativ 60 de hectare de teren pentru dezvoltari comerciale localizate la iesirile din Bucuresti, contra sumei de 30 mil. euro.
Valoarea terenurilor tranzactionate anul trecut a atins cu greu 10% din nivelul inregistrat in 2008, in ciuda ajustarii substantiale a preturilor, pana la valori din 2006, potrivit raportului.
„Dupa noua luni de stagnare, piata de terenuri din Bucuresti a inceput sa dea semne de revigorare catre sfarsitul anului 2009. Evolutiile din ultimele luni ne fac increzatori ca vom asista la o schimbare pozitiva pe piata in anul care a inceput”, au spus reprezentantii Colliers.
Ei estimeaza ca preturile terenurilor din Bucuresti si imprejurimi au ajuns aproape de punctul minim si, daca vor mai avea loc ajustari, acestea vor fi minore.