19 oameni de afaceri chinezi si turci, asociati in cadrul firmei China Town Romania, au investit 100 milioane de euro in constructia a 3.275 de spatii comerciale, 1.380 de depozite logistice, la care se mai adauga cafenele, restaurante, cazinouri, banci sau gradinite.
Peste cativa ani, halele si magazinele Cartierului Chinezesc din Afumati vor fi inconjurate de sute de case traditionale chinezesti, care, spera investitorii, vor atrage mii de turisti anual.
Suprafata totala a complexului ChinaTown este de 40 de hectare. Detalii despre investitie puteti afla pe [url=http://www.chinatownromania.ro/]pagina oficiala a Chinatown[/url].
Investitorii spera ca Chinatown va deveni principalul centru de desfacere a marfurilor chinezesti din sud-estul Europei.
Complexul din Afumati nu este singurul de acest gen din Romania. Grupul Niro, controlat de omul de afaceri Dumitru Nicolae, are si el un proiect similar, Chinatown de Colentina dar care este inca departe de a fi finalizat.
Acesta ar fi trebuit sa cuprinda spatii comerciale totalizand 300.000 de metri patrati, o zona permanenta de expozitie de 100.000 de metri patrati, un hotel si o cladire de birouri, aproximativ 600 de apartamente, un mall si cladiri specifice proiectelor Chinatown din strainatate. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/6-1-milioane-de-euro-pentru-un-nou-complex-comercial-dragonul-rosu-13521/]Detalii puteti afla aici[/url].
De altfel cele doua proiecte se afla in litigiu la OSIM din cauza denumirii „Chinatown”, inregistrat pentru prima data de catre grupul Niro.
[b]Chinezii vor, romanii se fac ca ploua[/b]
Prezent la inaugurarea
complexului, premierul Emil Boc a declarat ca Chinatown reprezinta un “semn al seriozitatii
investitiilor chineze in Romania”.
“Aceasta
investitie reprezinta un model pentru ce inseamna alte investitii chineze in
Romania si sunt convins ca noua lege a parteneriatului public privat va
deschide noi investitii in Romania”, a declarat Boc.
“Asteptam
investitii chineze in domeniul energiei, transportului, mediului, care vor
consolida relatiile noastre excelente. Este cel mai bun moment pentru a investi
in Romania”, a spus premierul.
Constructia noului Chinatown dovedeste ca investitorii chinezi sunt interesati de Romania, insa este nevoie ca si autoritatile romane sa le raspunda cu aceiasi moneda, a declarat Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert Romania China.
Chinezii ar vrea sa transforme Romania intr-o adevarata poarta de intrare in UE a exporturilor chinezesti. Pentru a atrage investitorii chinezi, romanii trebuie sa urmeze exemplul Ungariei, tara care a stiut sa profite de expansiunea capitalului chinez si sa dezvolte, astfel, o serie de investitii importante.
De exemplu, Huawei, al doilea cel mai mare producator de echipamente telecom din lume, si-a construit in Ungaria o unitate de asamblare si o baza logistica pentru Europa. In plus, oamenii de afaceri chinezi au anuntat ca vor investi in dezvoltarea aeroportului de la Budapesta.
„Relatia cu China este una atipica. Daca nu exista o relatie politica, atunci nu se vor realiza investitii mari, pentru ca acestea vin de la statul chinez, iar marile companii private din China sunt supervizate la randul lor de partid”, a explicat Ghelmegeanu importanta relatiilor politice.
„Chinezul este foarte pragmatic. El trebuie sa stie ca unde se duce, banii aceia trebuie inmultiti. Chinezii sunt foarte informati despre climatul din Romania, care este mai neprietenos decat in Ungaria, Bulgaria si Elvetia. Noi vrem sa vindem potcoave de cai morti pe greutatea lor in aur. Chinezii nu vor investi in Romania, unde exista aceasta mentalitate, de lipsa de loialitate”, a mai spus Ghelmegeanu, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/de-ce-evita-hu-jintao-romania-cum-am-pierdut-trenul-investitiilor-chineze-64372/]pentru DailyBusiness.ro[/url]
Dovada ca autoritatile chineze au ajuns sa evite Romania. Presedintele chinez Hu Jintao s-a aflat in iunie pentru a doua oara, in ultimele opt luni, in vizita in Europa, insa Romania nu a fost nici in 2010 si nu nici acum inclusa in lista tarilor tinta.
Cu toate acestea, volumul schimburilor comerciale din Romania si China a crescut de la 190 de milioane de dolari, in 1989, la 3,7 miliarde de dolari anul trecut.
Ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, a declarat, recent, ca volumul schimburilor comerciale dintre Romania si China este in crestere, numai in primele patru luni ale acestui an fiind de 1,24 miliarde de dolari.