DailyBusiness.ro
:Cu cat a scazut volumul spatiilor de birouri inchiriate in 2009?
Horatiu Florescu: Daca in 2008 au fost 230.000 mp tranzactionati, in 2009 s-au tranzactionat doar circa 80.000 mp. Pentru o parte din aceste spatii s-au incheiat doar acte preliminare, contractele finale urmand sa fie semnate la inceputul lui 2010.
DB: Chiriile cum sunt?
HF: In centru, chiriile sunt cuprinse intre 15 si 20 euro, depinde printre altele de localizarea proiectelor, accesibilitate, numarul de locuri de parcare. Iar in zonele secundare, acestea sunt cuprinse intre 10 si 14 euro.
DB: Cu cat sunt mai scazute fata de inceputul lui 2009?
HF: Chiriile au scazut cu circa 15-20%.
DB: Care este rata de neocupare in prezent?
HF: Este foarte mare fata de 2008, intre 10 si 20%, bineinteles mult mai mica in CBD (central business district, zona Victoriei – n.r.) si mai mare in zonele secundare. In 2011, piata va redeveni una a proprietarilor, iar rata de neocupare va ajunge undeva la 10%, pentru ca stocul de spatii de birouri disponibile este in scadere. Un proiect este construit in 18 – 24 luni, proiectele care au inceput in 2008 se finalizeaza in 2010, iar incetinirea ritmului de dezvoltare va permite si proiectelor amplasate in zone mai dificile sa fie inchiriate.
DB: Cum este stocul de spatii de birouri de pe piata?
HF: Stocul depaseste 1 milion de metri patrati. In prima jumatate din 2009 s-au mai livrat circa 200.000 mp, insa stocul este mult mai mic fata de Varsovia, Budapesta sau Praga. Spre exemplu, in Bruxelles sunt 13 mil. mp de spatii de birouri la 1,4 mil. de locuitori. In Bucuresti avem un raport de circa 0,5 mp de birouri la 1 locuitor, in timp ce in Varsovia, Budapesta si Praga acest raport este de 1 la 1. O piata sanatoasa este una cu un raport de 1 la 1 si un grad de neocupare de circa 10%.
DB: Cand va ajunge Bucurestiul la acest nivel, in care stocul practic ar trebui sa se dubleze?
HF: Avand in vedere dificultatile de finantare ale dezvoltatorilor in acest an si posibil si in 2010, ceea ce va limita numarul de livrari in urmatorii ani, preconizam ca in 5-8 ani.
DB: Am sesizat ca nu au fost prea multe lansari pe piata de birouri in 2009.
HF: Vom avea cateva deschideri de proiecte, am lansat Nusco Tower, care va fi predat in 2010, prima parte din Lake View va fi de asemenea finalizat in prima parte din 2010. Sunt cateva predari, dar in cazul unor proiecte a caror constructie a demarat inainte de criza. Vor fi si unele proiecte noi, cum este Prime Office Park, un proiect de 50.000 de mp care va fi construit de spaniolii de la Estia in sudul Bucurestiului, pe Calea Vacaresti.
DB: Estia a inceput constructia?
HF: Vor incepe la inceputul lui 2010 si preconizam ca va fi finalizat in 2011.
DB: Mai sunt negocieri pentru achizitii in domeniu?
HF: Din informatiile noastre vom vedea unele tranzactii, insa la finalul lui 2010.
DB: Cum a fost cererea de spatii de birouri comparativ cu celelalte sectoare?
HF: Daca ne uitam la celelalte piete care au stagnat, cum ar fi retailul, terenurile si rezidentialul, pe birouri si industrial s-a resimtit doar o incetinire.
DB: Credeti ca veti atinge tinta de venituri de 1 mil. euro pentru companie in 2009?
HF: Eu zic ca da. Lucram la cateva tranzactii foarte mari, pe birouri si industrial si nu sunt una-doua, ci sunt mai multe.
DB: Unde vedeti business-ul in cativa ani? Vreti sa concurati cu Colliers pentru prima pozitie pe piata?
HF: Incercam sa ne facem treaba cat mai bine si sa ne imbunatatim cota de piata pe fiecare sector. Sunt foarte multi competitori buni.
DB: Pentru ce suprafete sunt aceste discutii pe care le purtati acum?
HF: De la 500 la 27.000 mp. Sunt deal-uri mari. In general pe piata sunt cerinte mai mici. Daca in 2008 cererea medie era cuprinsa intre 1.500-2.000 mp, acum cererea medie este 500-1.000 mp. Majoritatea companiilor nu mai cresc, decat daca fac back-office-uri sau locatii de cut-cost in Romania.
DB: Si din cladirile bune mai pleaca chiriasi, Oracle a plecat din Europe House, iar din America House au fost de asemenea niste plecari.
HF: Expira contractele de inchiriere si bineinteles ca sunt unii chiriasi care nu le mai reinnoiesc, fie pentru ca vor sa se mute in zone cu chirii mai mici, fie pentru ca vor sa se consolideze.