- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele mai celebre esecuri din imobiliarele romanesti: Cati bani pierd dezvoltatorii dintr-un faliment

26 Aug, 14:15 • cristina.mihai
Primele falimente imobiliare au adus dezvoltatorilor de pe piata locala pierderi totale de zeci de milioane de euro. Aflati dintr-un articol DailyBusiness.ro cati bani risca sa piarda investitorii care au proiecte in insolventa sau deja in faliment, dar si cum au evoluat procedurile in aceste cazuri.
Cele mai celebre esecuri din imobiliarele romanesti: Cati bani pierd dezvoltatorii dintr-un faliment

Primul proiect rezidential important intrat in faliment pe piata locala este Cortina Residence, dezvoltat de grupul Cefin. Oficialii Cefin, contactati de DailyBusiness.ro, au spus ca pana in prezent activul nu a fost scos la vanzare, procedura necesara fiind destul de indelungata.

„Cel mai probabil primele licitatii vor avea loc in toamna”, spune George Margescu, directorul general al Cefin Real Estate. Compania a investit 11 milioane de euro din fonduri proprii in acest proiect, bani care cel mai probabil nu vor putea fi recuperati.

„Sunt sanse foarte mici sa ne recuperam banii dupa vanzarea activului”, spune Margescu.

Tribunalul Bucuresti a admis pe 22 ianuarie cererea de demarare a procedurii de insolventa a firmei Cefin Real Estate Aplha, prin care grupul Cefin dezvolta proiectul Cortina Residence din Capitala. Apoi, in luna mai, tribunalul a hotarat intrarea in faliment a companiei.

Constructia proiectului, denumit Cortina Residence, a fost oprita din lipsa de finantare in 2009. Proiectul ar fi urmat sa cuprinda 271 de locuinte si 5.000 metri patrati de spatii comerciale.

Initial, proiectul trebuia predat la finalul lui 2008, insa parcursul constructiei nu a fost lipsit de incidente. In 2008, santierul a fost inchis temporar, dupa ce Inspectia Muncii a sesizat ca aici lucrau cateva zeci de muncitori angajati de constructor la negru. Investitia in proiect a fost estimata, anterior, la 37 milioane de euro.

In 2007, preturile la care dezvoltatorii au scos la vanzare proiectul depaseau 2.000 euro/mp. Avand in vedere conditiile actuale de piata, nu sunt sanse de a vinde locuintele din proiect la acest pret.

Creditorii majoritari si garantati, cu o pondere de peste 50% din masa credala de 33 milioane de euro, sunt bancile Volksbank si Investkredit.

Un alt proiect rezidential aflat in stadii avansate de constructie, dar care a intrat in insolventa este Blue Tower din cartierul bucurestean Colentina. In acest caz, dezvoltatorul lupta pentru a evita falimentul, stiind ca risca sa piarda toti banii investiti.

10 precontracte, un bloc aproape finalizat si un plan de reorganizare. Atat a mai ramas din primul proiect rezidential al grupului britanic Copper Beech in Romania, proiect care se anunta un real succes, in momentul lansarii pe piata fiind deja precontractate peste 100 de locuinte.

Intre timp, criza si-a infipt ghearele si in investitia britanicilor, iar compania a apelat inca de anul trecut la insolventa pentru a se proteja de creditori.

Acum, firma asteapta sa vada daca planul de reorganizare propus va fi acceptat. In caz contrar, actionarii companiei au de gand sa faca recurs, pentru a nu pierde banii deja investiti in jur de 6 milioane de euro.

„Daca se ajunge la faliment vom pierde acesti bani atat noi, cat si clientii”, spune Dinesh Dhamija, administratorul Copper Beech.

In cazul falimentului, primii creditori care isi vor recupera banii sunt cei care au garantii, in speta bancile, apoi in ordine ceilalti, pe ultimul loc situandu-se clientii finali.

In cazul proiectului din Colentina, majoritatea cumparatorilor au renuntat la pre-contractele semnate pentru locuinte in acest bloc. Astfel, din 110 locuinte contractate, acum mai sunt vandute doar 10.

Blue Tower este in insolventa din toamna anului trecut. Copper Beech a luat insa aceasta decizie inca din vara lui 2009, doar ca greva magistratilor i-a fortat sa mai astepte pana sa depuna solicitarea. Acum, compania a depus deja planul de reorganizare, iar tribunalul a numit un expert care sa il analizeze. Chiar daca teoretic in septembrie situatia proiectului ar trebui clarificata, oficialii grupului spun ca probabil se va mai sta prin tribunale inca un an.

„Am sentimentul ca daca raportul expertului va fi favorabil, banca nu va accepta propunerea de reorganizare si va ataca aceasta decizie in justitie. Pe de alta parte, daca va fi nefavorabil, compania noastra va face cu siguranta recurs”, spune Dinesh Dhamija, administratorul Copper Beech Capital.

„Prin urmare, vom mai sta prin tribunale inca un an. Banca doreste cel mai probabil lichidarea proiectului, urmand sa-l vanda la cost de constructie plus 1 leu, ca sa-si recupereze banii”, adauga Dinesh Dhamija.

Cel mai mare cumparator din acest proiect a fost fondul de investitii norvegian Romania Invest, care detinea peste 70 de unitati locative.

Oficialii Romania Invest au spus ca au renuntat la apartamentele achizitionate si au de recuperat de la dezvoltator peste 2 milioane de euro, reprezentand avansurile platite.

„Nu este o tragedie ca am renuntat la aceste apartamente, putem oricand sa cumparam din nou cand se va clarifica situatia, insa in prezent trebuia sa ne inscriem in tabelul de creditori”, spune Bjorn Hauge, country manager al companiei.

Blue Tower a fost lansat de piata de firma britanica Copper Beech in 2007. Aceasta era prima investitie dintr-un plan de 2,5 miliarde de euro al grupului britanic, iar in momentul lansarii pe piata era deja vandute circa 70% din cele 156 de apartamente.

Proiectul rezidential din Colentina este aproape finalizat, constructia putand fi gata in 3 luni daca se reiau lucrarile. „Am oprit lucrarile pentru ca banca nu a dorit sa ne mai dea banii necesari finalizarii, motivul fiind intarzierea constructiei proiectului”, povesteste Dinesh Dhamija.

„Cum banca oricum ne cerea sa rambursam intreg creditul in acea toamna, nu am apelat la fondurile proprii, pentru a evita sa pierdem si mai multi bani in cazul unei lichidari si am apelat la protectia acordata temporar de legea insolventei”, a precizat seful dezvoltaorului.

Despre planul de reorganizare propus pentru societate, oficialii Copper Beech nu au dorit sa furnizeze detalii.

Proiectul Blue Tower este una dintre putinele investii rezidentiale, aflata in stadii avansate de constructie, care a ajuns in insolventa.

Insolventa sau falimentul a atins si alti dezvoltatori imobiliari, insa activele acestora se rezuma la terenuri. Spre exemplu, dezvoltatorul imobiliar Gigant Construct este in insolventa, iar lichidatorul a scos la vanzare un teren de 10.000 mp din capitala anul acesta, care insa inca nu s-a vandut.

Cea mai importanta lichidare in care activul a fost un teren este cea a EFG Crevedia. Compania dorea sa dezvolte un mini-oras in Bufea pe acel teren.

Pana in prezent, singurul activ imobiliar scos la vanzare si tranzactionat ramane Tiago Oradea, aflat aproape de finalizare.

„Cu siguranta am pierdut din aceasta lichidare. Nu pot spune cu exactitate suma, pentru ca s-au pompat bani din mai multe surse in proiect, inclusiv constructorul Mivan-Kier a avut un aport”, spune Marius Barbu, directorul de dezvoltare al Mivan.

Cat despre celelalte mall-uri Tiago pe care Mivan le avea in plan, Barbu spune ca in prezent actionarii regandesc intreaga strategie. „Ceea ce s-a intamplat cu Tiago Oradea a fost un dus rece, dar aceasta este un risc pe care ti-l asumi in business. Personal, eu nu mai vad un alt Tiago pe piata pana in 2012”, spune Barbu.

Mall-ul a fost cumparat de firma Shopping Center Holding pentru 30,5 milioane de euro. Suma platita acopera insa doar 40% din investitia realizata in proiect.

Principalul creditor al firmei MLS Proiect, prin care s-a dezvoltat Tiago Oradea, este banca UniCredit. Anterior, oficialii lichidatorilor au spus ca aceasta isi va recupera integral creanta de 30 milioane euro. Al doilea creditor ca marime era compania de constructii Mivan-Kier, subsidiara dezvoltatorului, care avea o creanta similara cu cea a Unicredit.

Planorama este poate cel mai cunoscut caz de proiect imobiliar cu probleme. Dezvoltatorul EuroHabitat a intrat in insolventa, iar cel mai probabil va urma falimentul. Totusi, situatia proiectului rezidential si ceea ce se va intampla cu clientii finali ai proiectului ramane incerta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora