- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele mai comune înşelăciuni și cum să le eviţi atunci când îţi construieşti o casă în 2023

27 Aug, 19:44 • Dobran Viorel
Piața construcțiilor de locuințe a crescut constant, ȋn ultimii patru ani, arată datele INS, iar specialiștii spun că tendința se menține și ȋn 2023, deşi s-a mai schimbat raportul chirie vs. casă nouă.
Cele mai comune înşelăciuni și cum să le eviţi atunci când îţi construieşti o casă în 2023

Ȋn timp ce unii români ȋși cumpără casă la cheie, alții aleg să lucreze cu mai mulți furnizori și meseriași, ȋn speranța că vor ieși mai ieftin. Ȋn acest context, numărul ȋnșelăciunilor este tot mai mare, ȋn special ȋn cazul contractorilor din mediul online. Reprezentanții companiei Vindem-ieftin.ro prezintă cazuri și exemple ale unor ȋnșelăciuni frecvente și sfaturi despre cum pot fi evitate.

Cum arată cea mai ieftină casă din lume. Oricine și-o poate permite

,,Atunci când o ofertă sună prea bine pentru a fi adevărată, de regulă vorbim despre o păcăleală. Prețurile și termenele de livrare pentru servicii sau materiale de construcții sunt oarecum similare, ȋn piață. Dacă cineva vă oferă o lucrare/produse la jumătate din bani sau timp, din start trebuie să vă puneți un semn de ȋntrebare. Este evident că fie calitatea nu este cea dorită, fie vânzătorul nici nu are intenția de a livra ceea ce a promis. Vă prezentăm câteva dintre ȋnșelătoriile ale căror victime au fost clienții noștri, ȋnainte de a ajunge la noi”, spune Cosmin Răileanu, CEO Casa de Comenzi.

Cazul 1 – plata online, materialele nu au mai sosit

Un constănțean care ȋși construia o casă pe litoral a descoperit o ofertă online de nerefuzat pentru cărămizi. A fost atras de prețul redus și de promisiunile vânzătorului care susținea că provin dintr-un surplus de stoc. După plata în avans, vânzătorul a promis livrarea în maxim o săptămână. Zilele au trecut, iar clientul a rămas cu fundația gata, așteptând cărămizile care nu au mai sosit. Încercările de contact s-au dovedit inutile, site-ul furnizorului fiind dezactivat, iar telefonul închis permanent.

Cazul 2 – Casă „la cheie”, abandonată după prima zi 

Un client din Iași a căutat o firmă de izolații care să ofere un pachet „la cheie”. A găsit o ofertă tentantă online, cu poze impresionante și testimoniale convingătoare. A semnat un contract și a achitat un avans. O echipă s-a prezentat la fața locului, a început lucrările, dar după prima zi, nu s-a mai întors. Familia a rămas cu casa în dezordine și cu promisiuni neîndeplinite.

Cazul 3 – avans ȋncasat, muncitorii nu s-au prezentat 

Conducerea unei asociații de proprietari din Brașov, împreună cu locatarii, au decis reabilitarea termică a blocului. După o cercetare online, au ales o firmă cu prețuri competitive. Reprezentanții firmei, bine pregătiți și convingători, au prezentat un plan detaliat și au colectat avansuri de la locatari. Cu încredere reînnoită, locatarii au așteptat începerea lucrărilor. Nu numai că lucrările nu au început, dar firma a devenit inaccesibilă.

Casa Aurarului a fost scoasă la vânzare. Prețul exorbitant cerut pe monumentul istoric plin de graffiti „E un preț corect”

Sfaturi pentru a evita înșelăciunile când construieşti o casă

,,Actuala legislație românească nu oferă suficiente mecanisme de protecție pentru victimele ȋnșelăciunilor, lăsându-le adesea în situația de a naviga printr-un sistem juridic complicat și costisitor. Recuperarea prejudiciilor poate dura ani de zile, iar șansele de reușită sunt foarte mici. Cel mai sănătos este ca fiecare client să verifice cu atenție furnizorul de la care vrea să cumpere. Am pregătit o serie de sfaturi, bazate pe experiența noastră și a clienților, pentru a evita eventuale ȋnșelăciuni, ȋn procesul de construcție sau amenajare a casei”, completează Cosmin Răileanu

  1. Verificați identitatea companiei – asigurați-vă că firma are un sediu real, un număr de telefon valid și un site cu recenzii pozitive de la clienții anteriori;
  2. Nu plătiți integral în avans – evitați să faceți plăți integrale înainte de livrare. În schimb, alegeți să plătiți un avans rezonabil și restul sumei după livrarea sau finalizarea serviciilor;
  3. Ȋncheiați un contract în formă scrisă – orice tranzacție sau acord trebuie să fie în formă scrisă și detaliat fiecare aspect al acordului;
  4. Consultați un avocat – dacă aveți nelămuriri sau suspiciuni, consultați un avocat înainte de a încheia orice afacere;
  5. Fiți atenți la detalii – dacă o ofertă este cu mult sub prețul pieței, cel mai probabil este falsă;
  6. Cereți minim trei oferte – în acest fel, le veți putea compara și lua cea mai bună decizie de achiziție;
  7. Separați manopera de materiale – oferă transparență asupra întregului proiect, dar și a fiecărei etape în parte.
Casă nouă sau chirie?
Este mai bine să plătești chirie sau rată la bancă?

Este mai bine să plătești chirie sau rată la bancă? Pentru ce ar trebui să optezi dacă vrei să te muţi într-o casă nouă

Locuinţele din România sunt printre cele mai accesibile din Europa, după Bosnia şi Grecia. Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o casă standard de 70 mp

Locuinţele din România sunt printre cele mai accesibile din Europa, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, cu un preţ mediu de 1.417 euro/mp pentru o locuinţă nouă, în creştere de la 1.266 euro/mp în 2021, conform studiului Deloitte. Cluj-Napoca este oraşul cel mai scump atât pentru cumpărători, cât şi pentru chiriaşi. Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o casă standard de 70 mp. În România, cel mai scump oraş din punct de vedere imobiliar este Cluj-Napoca.

”România se află pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, cu un preţ mediu de 1.417 euro/mp pentru o locuinţă nouă, în creştere de la 1.266 euro/mp în 2021”, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele oraşe din 27 de ţări.

La polul opus, Austria este cea mai scumpă ţară europeană, cu 4.925 euro/mp în 2022, urmată de Germania (4.800 euro/mp), Franţa (4.639 euro/mp) şi Norvegia (4.204 euro/mp). Majoritatea ţărilor au înregistrat creşteri ale preţurilor medii pentru locuinţele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) şi Franţa (-0,2%).

Studiul mai arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o casă de 70 mp, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al şaselea în topul accesibilităţii, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) şi Italia (6,2).

Ţara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuinţă nouă, urmată de Cehia (13,3 salarii anuale brute).

Clasamentul oraşelor europene cu cele mai scumpe locuinţe este condus de Paris, cu un preţ mediu de 14.622 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (11.400 euro/mp) şi Londra (9.163 euro/mp). În România, cel mai scump oraş este Cluj-Napoca, cu 2.363 euro/mp şi o creştere de 21,8% faţă de anul anterior, în timp ce Bucureştiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 euro/mp. Astfel, ţara noastră este printre puţinele state europene în care cel mai scump oraş nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depăşeşte Roma, şi Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.

În ceea ce priveşte piaţa chiriilor, Dublin este cel mai scump oraş european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 32,8 euro/mp. Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 euro/mp, urmat de Oslo (28 euro/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie ţara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 euro/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 euro/mp. România se numără, de asemenea, printre ţările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraş românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 euro/mp, în timp ce chiriaşii din Bucureşti plătesc în medie 8,1 euro/mp pe lună.

Urmărește Daily Business pe Google News