Volumul tranzactiilor pentru prima jumatate a anului 2008 a fost de 902 de milioane de euro, reprezentand o diminuare cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica inainte de criza financiara globala.
In ciuda scaderii volumului tranzactiilor de portofoliu, Romania se situeaza pe locul 2 in Europa Centrala si de Est in aceasta privinta dupa Polonia, care a inregistrat un volum al acestor tranzactii de 930 mil. euro in primul semestru.
Achizitia de tip „forward purchase” a proiectului Upground Estates din Bucuresti de catre RREEF (divizia de investitii a Deutsche Bank) in valoare de 340 de milioane de euro reprezinta cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania de anul acesta.
Urmatoarele 3 tranzactii sunt achizitionarea portofoliului Winmarkt de grupul italian IGD pentru 182,5 milioane euro, achizitia European Retail Park Targu Mures de la BelRom de catre AEW Europe pentru 90 de milioane euro si cumpararea Iris Shopping Center de la dezvoltatorul local Avrig 35 pentru 140 milioane euro de catre DEGI.
Este important de mentionat ca toate aceste tranzactii de dimensiuni mari s-au aflat in negocieri inca de la sfarsitul anului 2007, fiind doar finalizate in 2008, spun consultantii JLL.
In afara de aceste cateva tranzactii mari, foarte putine produse de calitate superioara au fost tranzactionate in primul semestru al anului 2008.
Care sunt factorii care contribuie la reducerea activitatii investitionale din Romania
Exista cativa factori care au contribuit la reducerea activitatii investitionale in Romania. In primul rand, criza financiara globala continua sa restrictioneze posibilitatea unor cumparatori de a obtine conditii de finantare acceptabile. In plus, exista o concurenta pe piata europeana intre produsele imobiliare din vest si cele din est si nu in cele din urma in Romania exista un deficit de produse exitente de calitate superioara, acestea nefiind inca livrate.
In ceea ce priveste proiectele de birouri deja livrate pe piata, investitorii sunt ingrijorati in ceea ce priveste sustenabilitatea chiriilor. In acelasi timp dezvoltatorii sunt reticenti cand vine vorba de o vanzare la termen la preturi cu discount asa cum se asteapta investitorii in conditiile actuale ale pietei.
In ciuda asteptarii investitorilor institutionali, randamentele investitionale au crescut usor pe piata romaneasca: cele pentru cladirile de birouri clasa A se situeaza in jurul valorii de 6,5%, in timp ce pentru retail se situeaza la 6,75%, iar cele pentru spatiile logistice au ajuns la 8%.