Colosseum Shopping Center
La inceputul lui 2010, DailyBusiness.ro nota ca printre cele mai mai mari proiecte imobiliare blocate de criza se numara si Colosseum Shopping Center, ai carui dezvoltatori se luptau la aceea data sa obtina o finantare pentru a incepe constructia. In vara, dezvoltatorul a inceput constructia primei faze a proiectului, pentru care a obtinut finantare de la Bank of Cyprus.
Primul magazin care se va deschide in prima faza a proiectului va fi Leroy Merlin. Aceasta este prima unitate a companiei de bricolaj pe plan local si va fi gata pana la finalul verii lui 2011.
Urmatoarea deschidere pe lista este Carrefour. Oficialii retailerului francez au anuntat deja ca reteaua va deschide in septembrie un hipermarket in centrul comercial Colosseum din nordul Capitalei. Oficialii dezvoltatorului spun ca pana in noiembrie vor fi inaugurate si celelalte galerii din retail park. Al treilea chirias important din proiect este Altex.
Momentan, compania Nova Imobiliare, prin care se dezvolta proiectul, a demarat doar constructia parcului de retail din proiect, o investitie de 80-90 milioane de euro. In prima faza se va construi un parc comercial cu o suprafata de 58.000 metri patrati.
ParkLake Plaza
Dezvoltatorii proiectului imobiliar ParkLake Plaza, constructie blocata de criza, au anuntat in urma cu o luna ca vor demara lucrarile in aceasta vara. Proiectul de retail gigant a fost insa micsorat, asa ca in final va cuprinde un centru comercial de aproape 80.000 mp si nu de peste 100.000 mp, cum a fost anuntat initial.
Caelum Development, dezvoltatorul proiectului, mai are nevoie de 140 milioane de euro pentru constructie. Compania negociaza un credit bancar de 127 milioane euro cu un consortiu de 3 banci, dintre care una romaneasca si doua straine.
Negocierile inca nu s-au incheiat, insa oficialii companiei isi mentin estimarile ca vor demara constructia pana la finalul acestei veri.
Investitia totala in proiect este de peste doua ori mai mica decat cea anuntata initial, ajungand la 250 milioane euro. Pana in prezent, din investitia totala, compania a alocat deja 110 milioane euro pentru teren si studiile de proiectare.
Prima faza a proiectului, de aproape 70.000 mp, va demara in vara. Dezvoltatorul a obtinut deja avizele de constructie.
MegaMall
Un alt proiect mare care a reaparut in atentie este Mega Mall, centrul comercial de pe platforma Electroaparataj din Bucuresti.
Real4You Immobilien a desemnat companiile Colliers International si DTZ Echinox ca agenti co-exclusivi pentru inchirierea proiectelor de retail dezvoltate de companie, inclusiv cel din Capitala. Investitia de la Electroaparataj a fost anuntata inca din 2008.
Practic, in acest an au reinceput preinchirierierile in proiectul din Bucuresti. Acesta va avea 70.000 de metri patrati si va fi dezvoltat pe locatia fostei fabrici Electroaparataj, in cartierul Pantelimon, investitia fiind estimata in 2008 la circa 400.000 milioane de euro.
Proiectele care nu sunt relansate, nici macar din vorbe
Unele din proiectele de retail gigant ale Capitalei nu au reinviat, inca, nici macar la nivel de intentie, iar altele au fost chiar blocate pe o perioada de minim 3 ani.
Casa Radio, proiectul dezvoltat de Plaza Centers, nu este pe lista de demarari de proiecte ale companiei din 2012. In cel mai recent raport financiar al grupului, constructia era programata sa inceapa abia in 2013.
La randul sau, TriGranit Development Romania, care intentiona sa dezvolte proiectul imobiliar Esplanada din Bucuresti, evaluat la un miliard de euro, si-a suspendat activitatea pentru trei ani, incepand cu 1 aprilie, potrivit unui anunt al companiei, citat de Mediafax.
Initial, lucrarile erau prevazute sa inceapa in 2007. Pentru derularea investitiei, autoritatile au incheiat inca din 2006 un memorandum de colaborare cu reprezentantii dezvoltatorului.
Proiectul urma sa fie dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare si sa aiba o suprafata totala construita de 800.000 metri patrati. Investitia ar fi inclus cladiri de birouri, comerciale, hoteliere, rezidentiale si cu destinatie sociala si culturala.
Statul roman, care detine o parte din teren, ar fi urmat sa beneficieze, dupa realizarea primei faze a proiectului, de o cladire in valoare de peste 40 milioane de euro destinata activitatilor culturale, cu spatii de birouri pentru institutii ale statului de circa 12.000 de metri patrati, precum si parcari subterane publice.