Studiul a fost realizat in perioada 1 iulie – 30 septembrie si a analizat preturile finale, de vanzare, pentru un numar de 462 de apartamente, stoc vechi, tranzactionate in acest interval, scrie Mediafax.
Zonele din categoria rezidential exclusivista – Herastrau, Primaverii si Casin – nu au fost incluse din lipsa unui numar reprezentativ de tranzactii. In aceeasi situatie se regaseste si cartierul Ferentari.
In fruntea clasamentului, cele mai scumpe zone din Bucuresti sunt, in ordine, Unirii – 1.862 euro/mp, Cotroceni – 1.848 euro/mp si Victoriei – 1.820 euro/mp, in timp ce, cele mai accesibile, sunt Drumul Taberei – 1.083 euro/mp, Pantelimon – 1.034 euro/mp si Berceni – 1.011 euro/mp.
In lunile iulie-septembrie pretul mediu de tranzactionare pe metrul patrat, calculat la suprafata utila a apartamentului, a fost cuprins, in zonele centrale din Bucuresti, intre 1.311 si 1.524 euro, cel mai mic pret fiind inregistrat in zona Pache Protopescu, iar cel mai mare in zona Nerva Traian.
Autorii studiului au inclus au considerat zone centrale Nerva Traian, Dacia, Stirbei, Sala Palatului, Kogalniceanu, 1 Mai, 13 Septembrie, Mosilor si Pache Protopopescu.
Pentru categoria ultracentral – Unirea, Victoriei, Universitate, Magheru – cel mai mic pret mediu de tranzactionare a fost in zona Magheru, in timp ce maximul a fost atins in zona Unirii.
In cartiere, precum Tei, Iancului, Vitan, Stefan cel Mare, Colentina, Militari preturile medii pornesc de la 1.294 euro/mp.
In cadrul studiului au fost incluse doar apartamente din stocul vechi, nemobiliate si fara imbunatatiri. In cazul comparatiilor de preturi intre stoc vechi si cel nou trebuie avut in vedere modul diferit de calcul al preturilor. Pentru locuintele noi, in majoritatea cazurilor, preturile sunt calculate pentru suprafata construita, inclusiv spatii utile comune, in timp ce preturile pentru stocul vechi se calculeaza pentru suprafata utila.
In studiu au fost incluse 462 de unitati locative, tranzactionate intre particulari, baza minima de studiu pentru fiecare zona fiind de 12 unitati locative. In studiu au fost eliminate apartamentele de la primul si ultimul etaj, fiind luate in considerare doar apartamente de confort I si II.