Potrivit Century 21, anul acest preturile apartamentelor vechi vor mai scadea cu 5%, in timp ce locuintele noi se vor devaloriza cu aproximativ 10%. In 2010, statisticele companiei arata o scadere de 15% a preturilor locuintelor vechi si de circa 20% a preturilor locuintelor noi.
„Nu va mai reveni, cel putin nu cred ca o sa mai prindem noi, o crestere continua si dinamica a preturilor locuintelor ca in 2007-2008”, a spus Scripcaru.
Acesta a adaugat ca in momentul in care preturile vor reveni pe crestere, evolutiile vor fi modeste. „Un an vor creste 5%, pe urma vor cu cateva procente. Va fi o evolutie stil fierastrau„, a explicat presedintele Century 21.
El considera ca dezvoltarile noi de locuinte nu vor aparea in piata mai devreme de 2012, iar noile investitii vor fi punctuale si mult mai adaptate pietei. Astfel, dupa ce bancile vor da drumul la creditare, va mai dura cel putin un an sau un an si jumatate pana cand apetitul cumparatorilor de locuinte va reveni, ca urmare a incertitudilor economice.
„Inainte, foarte multe din proiectele rezidentiale lansate tineau de domeniul SF-ului. Multe propuneau dezvoltari in camp, unde nu exista niciun fel de infrastructura. Pe vremea aia puteai sa pui si un cort pe un teren si sa il vinzi”, spune Scripcaru. El crede ca bula imobiliara ar fi explodat oricum, iar criza nu a facut decat „sa ne dea un sut” in aceasta directie.
Spre deosebire de profiturile fabuloase scoase in trecut din locuinte „pe hartie”, acum pe piata sunt cazuri de locuinte noi care se vand sub pretul la care ar putea fi construite in prezent de la zero.
„Acum achizitia de locuinte ca investitie nu mai face sens, pentru ca nu mai sunt cresteri spectaculoase de pret, iar motivatia sociala este primordiala cand vine vorba de tranzactii pe acest segment”, comenteaza seful Century 21.
Cererea de francize in domeniul imobiliar este in crestere
Scaderea pietei imobiliare a facut ca multe agentii sa isi inchida portile.
Scripcaru, a carui firma detine si master franciza Century 21 pe piata locala, spune ca la inceputul anului a sesizat o crestere a cererii de francize. „Sunt multe firme imobiliare care vor sa intre sub umbrela unui nume important, dar si start-up-uri”, spune Scripcaru, care a preluat Century 21 in 2010 prin compania Advanced Development.
„De cand am cumparat noi, s-au inchis 3 agentii din retea. Inainte s-a mers mult pe francize cumparate de investitori care nu traiau din acest business si evident l-au inchis cand a inceput sa scartaie. Acum gandim francizele mai degraba ca afaceri de familie. Ne-am adaptat conceptul ca agentie de zona”, spune Scripcaru.
Acesta isi propune ca in 2010 sa mai deschida inca 5-7 agentii in Capitala. In prezent, Century 21 are 7 agentii in Bucuresti.
Cum decurge procesul de selectie a agentilor imobiliari? „Din 100 de candidati pentru job-ul de agent imobiliar, doar 10% au profilul necesar pentru o cariera in domeniu. Multi dintre candidati incearca sa se angajeze in domeniu ca o ultima speranta, pe o piata a muncii cu foarte putine job-uri”, spune presedintele Century 21.
In plus, oficialii companiei spun ca isi verifica agentii, iar cei care incalca regulile companiei sunt pusi pe o lista neagra. „In special cei care au incalcat codul etic sunt pe aceasta lista. Sunt unii care au incercat sa realizeze contracte fara stirea agentiei, pe cont propriu, ca taximetristii care nu pun ceasul, iar altii au indus in eroare cumparatorii, lucrand pe intermediere fara sa spuna asta”, explica Scripcaru.
Un agent poate lucra pe intermediere, ceea ce acopera peste 90% din piata, sau pe reprezentare.
Pe intermediere, agentul imobiliar nu reprezinta nici cumparatorul, nici vanzatorul intr-o tranzactie, pur si simplu ia un anunt, suna proprietarul, ii spune ca ii gaseste client, iar scopul lui este sa incheie tranzactia indiferent de pret.
In reprezentare, agentul semneaza un contract cu una dintre parti si face tot posibilul pentru a gasi cea mai buna oferta pentru acestia.