Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat, pentru DailyBusiness, ca ritmul de crestere anuala, de 20-25%, se va mentine cel putin pentru urmatorii trei ani.
„Avem o piata ideala din punct de vedere al constructorilor. Oricat ai construi, cererea va depasi oferta. Exista proiecte rezidentiale, cladiri de business si alte obiective imobiliare care sunt vandute cu mult inainte sa fie finalizate, inca din faza de proiect”, spune Plosceanu.
In aceste conditii, piata constructiilor inregistreaza o crestere constanta, de la 7 miliarde de euro in 2006, la circa 10 miliarde in 2007 si, probabil, peste 12 miliarde in 2008. Estimarile se bazeaza pe proiectele anuntate sau aflate in derulare ale principalelor 10 companii de constructii din Romania, a precizat Plosceanu.
Datele de la Institutul National de Statistica (INS) confirma aceste previziuni.
Conform datelor culese din industrie, in primele noua luni din 2007, lucrarile de constructii au crescut cu 34,1% fata de perioada similara a anului trecut, iar in luna septembrie 2007 s-au inregistrat cresteri de 7,4% fata de august 2007. De asemenea, in luna septembrie 2007, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in termeni reali, fata de aceeasi luna a anului trecut, cu 37,1%.
Cresterea cu 7,4% a lucrarilor de constructii in septembrie fata de august a fost evidentiata pe toate tipurile de constructii – cladiri rezidentiale ( +17,5%), nerezidentiale (+6,5%) si constructii ingineresti (+5,0%).
Romania este, de altfel, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de scumpire a locuintelor dupa Ucraina, cu o crestere medie anuala a preturilor de 40% intre 2004 si 2006, dar avansul s-ar putea tempera pe fondul inaspririi conditiilor de creditare, arata raportul pe 2007 al BERD referitor la tranzitie.
Cererea uriasa stimuleaza preturile
Cererea uriasa din piata constructiilor, in special pe domeniul imobiliar, face ca preturile pe metru patrat sa fie de 3-4 ori mai mari decat valoarea lor reala, este de parere presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.
El spune ca majorarile de preturi pleaca de la furnizorii de materialele de constructii si se incheie la dezvoltatorii imobiliari, intregul lant scumpind tariful per metru patrat de la 600-700 de euro, la extreme de 3.000-4.000 de euro.
Plosceanu a declarat ca, urmare a „supraincalzirii” preturilor, exista pericolul aparitiei unor dezechilibre in piata. Presedintele ARACO considera ca majorarile de preturi sunt artificiale si ca, in curand, atat firmele de materiale de constructii cat si dezvoltatorii, se vor vedea in neplacuta postura sa nu mai aiba cui sa isi vanda productia.
„Este absolut necesara o temperare a cresterii preturilor, pornind chiar de la producatorii de ciment. Trebuie sa vedem cum putem sa temperam cresterea preturilor mai ales in sectoare cu pondere mare in produsul final. A plusa la pretul materialelor de constructii inseamna a vinde mai greu si mai putin”, a declarat Plosceanu.
Potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, in pretul final al constructiilor, costul materialelor a ajuns sa reprezinte 40-55%.
„Piata este intr-o continua dezvoltare si, ca orice evolutie, este insotita si de fenomene anacronice. Estimez ca preturile se vor nivela in 2008, urmand ca acestea sa ajunga la un nivel acceptat de toata industria”, a declarat vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Razvan Niculescu-Aron.
Pretul unei locuinte centrale din Bucuresti depaseste 2.000 de euro pe metru patrat, fiind mai mare decat in Bruxelles, Atena sau Budapesta, de asemenea in zone centrale, cu toate ca gradul de dezvoltare al capitalei Romaniei, calculat dupa produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, este de peste trei ori mai mic decat in Bruxelles, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Paradoxul romanesc:Desi au proiecte, nu au cu cine sa le lucreze
Desi piata constructiilor inregistreaza profituri importante, urmare a cresterii preturilor pe fondul unei cereri fara precedent atat in sectorul rezidential cat si in cel de afaceri, firmele de constructie se vad in nedorita ipostaza de a refuza contracte sau a livra proiectele cu mari intarzieri. De vina pentru aceasta situatie nu este finantarea deficitara, ca in alte domenii de activitate, ci criza de personal.
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii spune ca deficitul de personal din industria constructiilor creste de la an la an pe fondul migrarii fortei de munca in Occident.
„In conditiile in care in Occident se ofera salarii incomparabile cu cele din tara, pentru aceiasi munca, plecarea muncitorilor calificati este absolut normala. Criza a devenit una de sistem si asta pentru ca firmele de constructii si statul nu sunt atat de implicate pe cat ar trebui in scolarizarea si fidelizarea angajatilor”, a explicat Laurentiu Plosceanu.
Pentru a mentine muncitorii, Asociatia Romane a Antreprenorilor de Constructii si patronatele din domeniu au anuntat ca, pentru 2008, salariul minim brut al unui muncitor roman care lucreaza in constructii va creste cu 27%, pana la 570 de lei.
„E un procent mai bun decat media pe economie. La finele lui 2008 estimez chiar ca salariul minim net va ajunge la 700 de lei”, a mai spus Plosceanu.
Criza de personal din sectorul constructiilor este estimata de autoritati la 200.000-300.000 muncitori calificati. Ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely a declarat ca problema isi are rezolvarea exclusiv in cresterea nivelului salariilor.
„Ramura constructiilor din Romania are in continuare probleme legate de lipsa fortei de munca. Nu mai poti gasi oameni calificati chiar daca ar fi platiti cu salarii asemanatoare celor din Uniunea Europeana. Este o cursa a locurilor de munca, iar in prezent exista 200.000-300.000 de oameni care ar putea lucra in ramura constructiilor, dar pe care nu-i avem”, a explicat anterior Laszlo Borbely.
Proiecte de miliarde de euro in 2008
Romania are in prezent cea mai mare dinamica din Europa pe segmentul constructiilor care a inregistrat o crestere de 30% in primul semestru al anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, declara ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.
„De doi ani, domeniul imobiliar si cel al constructiilor din Romania sunt cele mai atractive piete pentru investitorii straini. Anul trecut segmentul romanesc al constructiilor a inregistrat o crestere de circa 17-18%, ceea ce inseamna ca in Romania inca se construieste bine. Mai mult, activitatea in constructii are o pondere foarte importanta in produsul intern brut (PIB), de aproximativ 20%”, a mai spus Borbely.
Investitiile in domeniul constructiilor vor depasi, in 2008, suma de 12 miliarde de euro, estimeaza antreprenorii din constructii. Cel putin 14 companii internationale au anuntat pentru 2008 investitii de 2,4 mld. euro pe piata imobiliara din Romania, Bucurestiul pierzand teren in fata provinciei, doar 900 mil. euro din total fiind alocati pentru Capitala.
Printre cele 14 companii care vor aloca fonduri pentru investitii pe piata de real estate din Romania se numara atat dezvoltatori finali, fonduri de investitii, firme contractoare, cat si firme de brokeraj, consultanta si arhitectura, constructii, project management, dar si banci, a estimat Ilias Papageorgiadis, directorul companiei de consultanta imobiliara More.
Printre orasele vizate de investitori se numara, in afara Capitalei, si Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Oradea, Arad, Cluj si Timisoara. Investitiile merg in procent de 70% catre dezvoltarea de centre comerciale, 20% catre zona rezidentiala si doar 10% catre spatii industriale.