Cererea totală de spații de birouri moderne în București a înregistrat o scădere semnificativă de 25% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la 236.000 de metri pătrați. Totodată, cererea pentru noi contracte de închiriere a diminuat cu 11%, conform unei analize realizate de Colliers, publicată marți, potrivit economedia.ro.
În ciuda acestei scăderi, datele sugerează că pe termen mediu perspectivele rămân optimiste, pe fondul eforturilor companiilor de a încuraja angajații să revină mai des la birou.
„Anul 2024 marchează trei trimestre consecutive fără finalizări de noi proiecte de birouri moderne, ceea ce reprezintă cea mai lungă perioadă fără livrări din 2005 încoace.
Având în vedere că singurul proiect care va fi livrat cu certitudine în următorii doi ani este AFI Loft, cu peste 16.000 de metri pătraţi, programat să fie finalizat la sfârşitul acestui an, consultanţii Colliers se aşteaptă ca piaţa să se echilibreze considerabil. Totuşi, deşi există semne de tranziţie către o piaţă a proprietarilor în anumite zone din Bucureşti, rata generală de neocupare rămâne la aproximativ 15% la nivelul întregului oraş”, se arată în cercetare.
Te-ar mai putea interesa și: Piața imobiliară de birouri din București, în creștere față de aceeași perioadă din 2023 – Raport Colliers
foto: birouri București
În ultimii doi ani, în București, reînnoirile contractelor de închiriere au atins aproximativ 50% din tranzacțiile semnate, în contextul tendințelor observate și în alte țări din Europa Centrală și de Est, precum Polonia.
„În ultimii doi ani, urmând un trend pe care-l mai vedem şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Polonia, reînnoirile au reprezentat o parte mai mare a cererii decât de obicei, de până la aproximativ 50% din tranzacţiile de închiriere semnate în Bucureşti, deoarece multe companii au amânat deciziile privind contractele de închiriere a birourilor din cauza incertitudinii legate de munca hibridă.
Pentru comparaţie, în anii dinaintea pandemiei, ponderea reînnoirilor a fost, în medie, de 28% pe an, scăzând până la 19% în 2011 şi 22% în 2019”, notează specialiştii.
În al treilea trimestru al acestui an, cererea totală de spații de birouri moderne închiriate în București a scăzut cu 25% față de aceeași perioadă din 2023, ajungând la 236.000 de metri pătrați. Cererea pentru noi contracte de închiriere a diminuat cu 11%, totalizând 82.000 de metri pătrați.
Te-ar mai putea interesa și: București, printre orașele cu cele mai mici costuri privind amenajarea spațiilor de birouri. Care sunt prețurile în 2024