Chiriile au ajuns la inceputul acestei luni la un nivel, considerat anterior exceptie, de 25-26 euro/mp pe luna in cazul cladirilor din centrul Bucurestiului, ca urmare a scaderii euro si a stocului limitat de cladiri de birouri clasa A, a declarat, pentru DailyBusiness, Mihaela Raducanu, directorul departamentului de birouri Regatta.
Pana la sfarsitul anului, chiriile pentru cladirile de birouri vor creste cu 10-15%, a estimat aceasta.
Chiriile pentru spatiile de birouri din proiecte clasa A de peste 5.000 metri patrati, amplasate in zone principale, vor creste cu circa 25% pana in 2009, fata de nivelul la care acestea se aflau la inceputul acestui an, au declarat reprezentantii agentiei imobiliare Esop.
Astfel, chiriile pe metru patrat intr-un astfel de proiect se vor situa la sfarsitul lui 2008 intre 23-28 euro/mp pe luna, fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2006, de 18-22 euro/mp pe luna.
„Cea mai mare crestere va fi inregistrata pe segmentul imobilelor de birouri de peste 5.000 mp, deoarece oferta este extrem de limitata, iar companiile mari cauta sedii reprezentative”, a precizat Alexandru Petrescu, managing partner Esop.
Un alt motiv ar fi lipsa tot mai des resimtita a terenurilor din zonele centrale, a explicat Petrescu.
In ceea ce priveste chiriile pentru cladirile clasa A sub 5.000 metri patrati, chiriile vor stagna in acesta perioada, situandu-se intre 17-20 euro/mp pe luna.
De asemenea, nivelul chiriilor in cladirile de birouri clasa B si C si a vilelor din zonele principale vor stagna. La clasa B, acestea vor fi situate intre 13,5 si 17 euro/mp pe luna, la clasa C intre 10 si 12 euro/mp pe luna, iar la vile intre 14 si 17 euro/mp pe luna.
Potrivit reprezentantilor Esop, chiriile vilelor de patrimoniu, amplasate in zone principale, vor inregistra si ele cresteri de circa 5 procente pana in 2009, situandu-se intre 18-23 euro/mp pe luna, fata de chiriile de 16-22 euro/mp pe luna, inregistrate la sfarsitul lui 2006.
In ceea ce priveste chiriile spatiilor de birouri amplasate in zone secundare, acestea vor scadea pana in 2009 cu circa 10%. Astfel, chiriile lunare pe metru patrat in cladirile clasa A vor fi cuprinse intre 13,5-17 euro, de la 14-18 euro pe la sfarsitul lui 2006, cele de clasa B se vor situa intre 10-14 euro, de la 10-15 euro, iar cele de clasa C vor fi cuprinse intre 7-11 euro de la 8-12 euro la sfarsitul anului trecut.
In ceea ce priveste vilele din zonele secundare, chiriile lunare pe metru patrat vor scadea de la 10-14 euro la 9-13 euro pana in 2009.
„Chiriile din zonele secundare vor inregistra scaderi in urmatoarea perioada datorita concurentei sporite si a proiectelor mari ce vor fi livrate pe piata anul urmator”, a explicat Alexandru Petrescu.
Pe de alta parte, reprezentantii Regatta considera ca singurele cladiri de birouri ce vor inregistra scaderi ale chiriilor vor fi cele vechi, care nu au toate facilitatile cerute pe piata.
Pentru urmatorii doi-trei ani au fost anuntate 22 de cladiri de birouri de clasa A si, respectiv, 7 cladiri de clasa B cu suprafata mai mare de 10.000 mp, potrivit datelor din piata.
Avand in vedere insa experientele anilor trecuti, ramane sa vedem cat din livrarile anuntate (600.000 mp birouri clasa A pana in 2009 si peste 170.000 mp birouri clasa B) se vor finaliza in termenul anuntat sau se vor amana pentru anii urmatori, au explicat reprezentantii Eurisko.
|n situatia in care se va finaliza stocul de birouri anuntat, va urma o scadere a chiriilor pana la sfarsitul anului comparativ cu prima parte, pentru a ajunge astfel la nivelul mediu al anului 2006, au precizat consultantii agentiei.
Mai mult, concurenta intre cladirile de birouri noi se va putea transforma intr-un avantaj tocmai pentru chiriasi, in conditiile in care proprietarii de cladiri, pentru a creste competitivitatea, le vor oferi conditii contractuale mai avantajoase, au spus reprezentantii companiei.
Cresterea preturilor materialelor de constructii, precum si cresterea salariilor angajatiilor din acest sector vor conduce, fara indoiala, la cresterea pretului pe metrul patrat construit, crestere estimata de ARACO de 15-17%, au spus consultantii companiei imobiliare Eurisko.
ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii) este organizatia patronala din domeniu.
„Pe o piata in care nivelul chiriei este stabilit in mod obiectiv de jocul cererii si al ofertei, cresterile preturilor se vor rasfrange doar asupra profitului antreprenorilor, ceea ce va insemna, de altfel, o normalizare, prin apropierea acestuia de ceea ce se inregistreaza in Uniunea Europeana”, au precizat reprezentantii Eurisko.