„Companiile straine obisnuiesc sa-si pre-bugeteze inchirierea, dar pe chiriile de anul trecut”, a afirmat Mihaela Raducanu, directorul departamentului birouri, Regatta.
„Din cauza dezechilibrului intre cerere si oferta, chiriile au crescut usor in decursul acestui an. Pentru spatiile de clasa A variaza intre 18-24 euro/mp, in timp ce pentru clasa B intre 14-17 euro/mp. Acest lucru ii obliga pe doritori fie sa isi suplimenteze bugetul, fie sa aleaga un spatiu sub dorintele si asteptarile lor”, a mai spus Mihaela Raducanu.
Majorarile de preturi intervin in special la segmentul high-class. „Nivelul minim al chiriilor nu a evoluat, insa nivelul maxim a crescut cu circa 20%, de la 20 euro ajungand la circa 24 euro pe metru patrat lunar, in mare parte pentru ca firmele care inchiriaza isi doresc calitate in primul rand”, au explicat consultantii Regatta, pentru DailyBusiness.
Piata si-a formulat deja parametrii specifici
„Clientii prefera zonele ultra centrale si de nord, cu acces facil, dar si amplasate in apropierea mijloacelor de tarnsport. Pentru a le satisface aceasta cerere, sunt necesare proiecte noi, ample, localizate cat mai mult in interiorul orasului, dupa tiparul marilor capitale”, a aratat Raducanu.
„Preferinta pentru proiecte mari este usor justificata de complexitatea facilitatilor oferite. Existenta galeriilor comerciale, a restaurantelor, cafenelelor, locurilor de recreere sunt un plus pentru chiriasi”, a subliniat directorul din cadrul Regatta.
Raducanu a mai afirmat ca „piata este foarte dinamica, iar cererea – mare pentru astfel de spatii si de multe ori se intampla ca locatiile vizionate de clientii cu un proces decizional mai lent sa fie inchiriate pana la un raspuns final din partea lor”.
Reprezentantii companiei Regatt au remarcat ca multe companii care intra pe piata romaneasca sunt surprinse mai ales de dificultatea de a gasi spatii mici si medii.
„Concentrandu-ne asupra dorintelor potentialilor chiriasi se observa ca prefera spatii in parcuri de clasa A, dar si in caldiri independente de dimensiune medie (1.000-2.000 mp). Relocarile au ramas tranzactiile cele mai raspandite in aceasta piata”, au spus acestia.
Mai rentabil sa inchiriezi decat sa cumperi
Efervescenta de pe aceasta piata – interesul companiilor chiriase, dar si al de dezvoltatorilor – contureaza inca un aspect. Este mult mai profitabil sa inchiriezi spatiu decat sa-l achizitionezi.
Proprietarii de imobile cu pozitionare buna si foarte buna prefera sa le valorifice in termen indelungat, deci prin inchiriere. In plus, pretul de vanzare (2.000-3.000 euro/mp) este prea mare pentru a justifica o asemenea investitie.
„Chiriasii pot justifica investitia si au o mai mare libertate de miscare. Intr-o piata competitiva si cu oportunitati, multe companii cresc, facand necesara mutarea intr-un spatiu mai mare”, a explicat Mihaela Raducanu.
„Daca acestea ar cumpara o cladire de birouri se expun riscului de a ramane blocati intr-un spatiu prea mic pentru nevoile din momentul respectiv deoarece investitia initiala inca nu a fost amortizata. De asemenea inchirierea este foarte profitabila si pentru proprietari. Nu ne referim numai la castigurile constante si la contracte sigure pe perioada medie sau lunga”, a subliniat aceasta.