Scaderile au inregistrat si procente mai mari in unele cazuri, ajustarile fiind distribuite in functie de zona. Astfel, spatiile de birouri centrale au avut cele mai mici reduceri, a spus Mirela Raicu, consultant senior al Esop.
„Asistam la o perioada de contractie economica, iar ecoul sau direct pe piata spatiilor de birouri este acela ca nu mai pot fi sustinute aceleasi niveluri de chirii precum cele prezente in ultimii ani pe piata”, a declarat Mirela Raicu. Ea a precizat ca in cazul anumitor spatii de birouri, au reaparut chiriile de 8-12 euro pe metru patrat pe luna.
In aceasta perioada, companiile isi redefinesc prioritatile. Daca in lunile precedente, focusul principal era pe imagine si extindere, in momentul de fata reapare in prim plan nevoia supravietuirii.
„Majoritatea companiilor au operat sau planifica o anumita contractie, o anumita restrangere, fie ea reprezentata si de neaplicarea planurilor initiale de extindere. Spatiile din piata devin usor excedentare, astfel ca reapare nevoia ajustarii chiriilor, atat ca necesitate de business, cat si ca oportunitate, pentru ca fara aceasta redefinire este greu de crezut ca anumite spatii si-ar putea gasi chiriasi intr-o perioada rezonabila”, a adaugat Raicu.
In ciuda acestei scaderi, determinata de o diminuare a numarului de chiriasi si a unei cresteri a stocului, segmentul office ramane cel mai dinamic din piata imobiliara.
„Piata spatiilor de birouri nu este blocata. Motivele celor mai multe tranzactii sunt fie relocarea companiilor in spatii mai mici si implicit mai ieftine, fie subinchirierea unei parti dintr-un birou”, a spus Adrian Marinescu, manager partner al EuroMetropola.
„Este o perioada in care multe companii se gandesc la reorganizare, la diminuarea si eficientizarea costurilor, ceea ce in anumite cazuri implica si schimbarea sediului. Totusi, companiile care si-au restrans personalul nu vor sa se mute intr-un alt spatiu, au optiunea de a subinchiria unui co-locatar”, a adaugat Marinescu.
Companiile mici si mijlocii solicita spatii de pana la 200 mp, iar daca aceasta suprafata este mai greu de gasit intr-un office-building, vilele revin in atentia chiriasilor, au aratat reprezentantii EuroMetropola.
[quote=Mirela Raicu, Esop]Chiriile pentru vile au scazut de la 14-22 euro/mp anul trecut, la 9-19 euro/mp in prezent[/quote].
Costurile pentru o vila sunt mai scazute si ofera mai multa intimitate, insa spatiul interior nu se poate readapta in functie de activitatea pe care compania o desfasoara, cum este cazul office-buildingurilor, unde chiriasul are libertatea de a-si compartimenta spatiul.
„Daca anul trecut cu 16 euro/mp pe luna nu te puteai orienta decat intr-o zona periferica, acum poti aspira la o zona centrala”, subliniaza reprezentantul EuroMetropola.
Cele mai mari scaderi de preturi au aparut in cazul imobilelor care ofera suprafete foarte mari, pentru care gasesti acum mult mai dificil un chirias.
„In zona Muncii, un spatiu cu suprafata de 1.500 mp, cu acces la bulevard, se inchiriaza acum cu 10 euro/mp, iar in zona Dorobanti, pretul unui office-space de 1.100 mp a ajuns la 19 euro/mp”, a exemplificat Adrian Marinescu. El a precizat ca acestea sunt preturi brute. Pentru contractele incheiate pe termen mai lung, proprietarii negociaza considerabil.
„Credem ca reaparitia acestor niveluri de chirie reprezinta un efect benefic pentru piata. In primul rand este semnul unei reactii normale si corecte la contextual actual. Implicit, aceasta adaptare reduce riscul unui blocaj pe piata spatiilor de birouri”, a subliniat Mirela Raicu de la Esop.
Ea a explicat ca un blocaj ar fi posibil daca proprietarii ar fi fost rigizi in ceea ce priveste nivelul chiriei, iar companiile chiriase s-ar fi aflat in imposibilitatea de a mai aloca astfel de bugete.
„Acest risc nu este inca complet eliminat de pe anumite segmente ale pietei birourilor, dar credem ca si acolo realitatea economica din acest an va duce la constientizarea pericolului si actiunilor corecte. Pentru companiile chiriase, in aceste momente, orice alternative de chirie pe nivelul de jos sunt desigur o oprtunitate de a isi putea continua business-ul, cu o mai mica presiune pe costurile fixe”, a conchis Raicu.