Potrivit subiectilor intervievati, chiriile scad pe doua paliere. Unul dintre acestea este renegocierea contractelor, caz in care preturile pot cobori cu 3-6 euro pe metru patrat in functie de caracteristicile imobilului (clasa, locatie, infrastructura etc). Al doilea palier este reprezentat de diminuarea pretului utilitatilor.
De asemenea, in cercetarea NewsIn, 60% dintre respondenti vad o reducere de 10-20% a chiriilor spatiilor de birouri. Astfel, 37% considera ca preturile vor cobori cu pana la 10%, iar 23%considera ca preturile vor inregistra o scadere de pana la 20%.
Jumatate dintre subiecti considera ca piata office a fost mediu afectata de criza financiara, acordand note cuprinse intre 4 si 7 (pe o scala de la 1 la 10, unde 10 inseamna afectata in foarte mare masura), iar 25% dintre acestia considera ca masura afectarii este de peste 7, in timp de alti 25% – sub 4.
Pe viitor, brokerii care actioneaza pe piata office se asteapta ca masura in care aceasta este afectata sa creasca din cauza nesigurantei privind incheirea de noi contracte. Unii dintre cei intervievati au precizat ca in momentul de fata, mai sunt jucatori pe aceasta piata care rezista datorita contractelor incheiate anterior, insa multe firme care acum functioneaza la limita avariei vor iesi din business.
Cercetarea calitativa a fost realizata pe baza a 28 de interviuri in profunzime cu directori generali, directori executivi si directori de marketing din cadrul principalilor dezvoltatori imobiliari si companii imobiliare din Bucuresti, precum si cu persoane cu functii de decizie in institutii bancare sau financiare din Romania, dar si consultanti financiari.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 190 de companii imobiliare, chestionarele fiind aplicate persoanelor din conducerea companiilor cuprinse in esantion.