Acest fenomen a inceput sa fie resimtit inca de la finele anului trecut, in prezent situatia fiind agravata de livrarea tarzie a noilor proiecte pe piata.
In acest moment, ne confruntam cu o lipsa acuta de proiecte de birouri, mai ales in zona centrala si ultracentrala si in apropierea statiilor mijloacelor de transport. Cererea este foarte mare pe aceste zone, dar pentru anul viitor nu se asteapta livrarea de proiecte. Inspre finalul anului, chiar inceputul lui 2009 speram sa se mai echilibreze situatia, a explicat Raducanu.
„Pretul crescut al terenurilor in centru, dificultatile de constuire – tehnic vorbind, dar si din punct de vedere urbanistic – fac dificila construirea rentabila de cladiri de birouri in aceste zone. Un alt obstacol este birocratia extrem de mare. Spre exemplu, pentru autorizarea completa a unul proiect de birouri se asteapta intre 1 an si jumatate si doi ani”, a subliniat Raducanu.
Intr-un peisaj in care rata de pre-inchiriere a spatiilor de birouri a crescut, acest lucru fiind vizibil cel mai clar in segmentul de clasa A, unde acest indicativ atinge 98%, este evidenta necesitatea de a solutiona obstacolele mai sus mentionate.
Preturile chiriilor pe toate segmentele de birouri au crescut. La clasa A, acestea sunt cuprinse intre 22-26 euro pe metru patrat pe luna in zona ultra-centrala, iar in zona de nord intre 18-20 euro/mp pe luna. La clasa B, preturile oscileaza intre 15-18 euro/mp pe luna, iar la clasa C, intre 12-14 euro/mp. Cresterea preturilor este detreminata de lipsa de spatii si a cererii ridicate.
Printre cele mai dinamice tipuri de companii numaram cele de consultanta, banci, IT, din domeniul medical si din sfera media. Suprafatele medii preferate sunt cuprinse intre 300-500 mp, a explicat Mihaela Raducanu.