Cristina Burlacu, negociator in cadrul departamentului „High Street Retail” al Cushman&Wakefield Romania, este de parere ca daca pana in prezent trendul pe piata chiriilor era de scadere abrupta, anul acesta se va inregistra o scadere mai lenta.
Despre gradul de ocupare, Cristina Burlacu spune ca probabil vor exista aceleasi miscari ca si anul trecut, relocari, dar si noi businesuri locale care vor incerca sa penetreze piata.
„In ceea ce priveste retailerii internationali, acestia sunt din ce in ce mai interesati sa ocupe spatii pe arterele comerciale, insa in prezent se analizeaza piata, inca se mai asteapta o scadere a chiriilor in anumite cazuri. Asteptam ca in cursul celui de-al doilea semestru sa vedem ce decizie iau retailerii internationali”, adauga Cristian Burlacu.
Andrei Vacaru, consultant imobiliar in departamentul de retail al Jones Lang LaSalle, considera, insa, ca exista spatii premium care se vor scumpi in acest an, ca urmare a interesului in crestere al retailerilor. „Si in zona de spatii stradale, ca si in cazul mall-urilor, vor exista mici cresteri de preturi pentru cele mai bune spatii, cele pentru care exista cea mai mare cerere”.
Anul trecut, singura zona din Capitala unde au crescut chiriile a fost centrul istoric, in principal ca urmare a cererii provenite din partea operatorilor de cafenele, dupa ce au inceput sa se finalizeze o parte din lucrarile de infrastructura.
Nivelul chiriei din centrul istoric al Bucurestiului se situeaza intre 35-50 euro / mp / luna pentru un spatiu cu aproximativ 100 metri patrati, parter, renovat, cu maxima vizibilitate si fara probleme juridice. Un spatiu vast, de cateva sute de metri, dar fara renovare, situat la parter intr-o zona foarte buna, ar putea fi inchiriat cu circa 12-24 euro/mp lunar, potrivit datelor CB Richard Ellis Romania.
Potrivit studiului BNP Paribas, spatiile comerciale stradale de pe principalele artere comerciale ale Capitalei au inregistrat o valoare medie de circa 800 euro pe metrul patrat anual, in timp ce pe arterele comerciale secundare chiria medie era de sub 300 euro, iar pe cele periferice de peste 100 euro.
Bulevardul Magheru ramane cea mai scumpa artera comerciala din Bucuresti, cu o chirie medie de 60-70 euro pe metrul patrat, lunar. Magheru este urmat in topul celor mai scumpe artere comerciale de pe piata bucuresteana de Calea Victoriei si Dorobanti, unde chiriile medii sunt cuprinse intre 45 si 60 euro.
In zonele perferice cum ar fi Drumul Taberei, un spatiu comercial stradal se inchiriaza in medie cu 15-25 euro, in timp ce in zone secundare cum este Calea Mosilor, chiriile sunt cuprinse intre 30 si 40 euro.
Pe piata bucuresteana exista un stoc de peste 1,2 milioane metri patrati de spatii comerciale, din care jumatate este acoperit de mall-urile moderne.