Scumpirea de 20%, estimata pentru anul acesta, se situeaza sub cea inregistrata in 2007. Scaderea ratei de crestere se leaga de faptul ca in piata se anunta lansarea a tot mai multe proiecte de tip office-building, care ar putea reloca o parte a firmelor ce functioneaza acum in vile, au afirmat oficialii agentiei imobiliare EuroMetropola.
„In scurt timp, pretul chiriei, precum si nivelul randamentului investitiilor pe acest segment se vor stabiliza, acestea fiind semne ale maturizarii pietei, ca urmare a aparitiei de spatii altenative pentru inchiriere”, a declarat Iulian Minciu de la agentia imobiliara Eurohouse.
Astfel, in momentul de fata, un metru patrat pentru inchirierea unei vile in zonele Unirii Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii, Dorobanti, Floreasca, Ion Mihalache, Universitate, Cotroceni cu 30-40 euro pe metru patrat pe luna.
Fata de zonele centrale, in zonele de sud, est si vest (Tineretului, Parcul Carol, Militari, 13 Septembrie, Titan, Nicolae Grigorescu, Vitan, Chibrit), nivelul chiriei lunare pentru un metru patrat intr-o vila este in prezent de 10-12 euro, au precizat reprezentantii agentiei imobiliare Esop.
In general, companiile prefera sa inchirieze spatii de birouri in vile din zona de nord, zone centrale sau apropiate de centru si cu finisari cat mai potrivite activitatilor. In acest moment, exista o lipsa acuta de proiecte de birouri in zona centrala si ultracentra, aflate in apropierea mijloacelor de transport.
Cererea este mare pentru aceste zone, deoarece exista un acces bun din mai multe directii, avantaj la care se adauga apropierea de centrele comerciale si de business, potrivit analistilor imobiliari.
De cele mai multe ori, vilele reprezinta singura optiune pentru cei care prefera zonele centrale sau semicentrale si au un numar relativ redus de angajati. Insa, avand in vedere preturile practicate, nu orice companie isi poate permite inchirierea unor astfel de imobile. De aceea, ele sunt alese de companiile cu forta financiara si care tin ca imaginea lor pe piata sa se reflecte si in sediul in care se afla.
Subsoluri, mansarde si holuri platite, dar nefolosite
Preturile vilelor oferite spre inchiriere nu reflecta intotdeauna si calitatea, din punct de vedere al utilitatii si confortului oferit. In cazul vilelor, chiriasii platesc multe spatii cum ar fi subsoluri, mansarde, holuri, pe care nu le pot utiliza intotdeauna. Astfel, diferenta dintre suprafata inchiriabila si cea utila variaza intre 25% si 40%, in conditiile in care procentul optim se plaseaza in jurul valorii de 15%, au declarat reprezentantii agentiei imobiliare Esop.
In comparatie cu office-building-urile, vilele dispun de mai putine facilitati. Doar 10% din aceste cladiri sunt prevazute cu spatii de parcare proprii. In plus, ele nu beneficiaza totdeauna de aer conditionat, spatiile nu sunt flexibile (de cele mai multe ori fiind deja compartimentate), iar mansardele si subsolurile au izolatie si ventilatie deficitare.
Vilele de prestigiu situate in zone ultracentrale si de nord se caracterizeaza printr-o mai buna compartimentare interioara, a precizat Mirela Raicu, consultant in departamentul de birouri al Esop.
In general, o companie mica prefera amenajarea unui birou intr-o vila cu o suprafata mai mica, unde costurile intretinerii sunt reduse, comparativ cu cele dintr-un office-building. Multe vile au o suprafata de aproximativ 300 mp, in timp ce firmele interesate au nevoie de pana la 200 mp. De asemenea, este preferat ca vilele date spre inchiriat sa nu necesite investitii majore din partea companiei in privinta finisajelor si a igienizarii, a mai spus Raicu.
Vilele reprezinta o alternativa favorabila pentru companiile care au nevoie de suprafete cuprinse intre 150-800 mp, in special pentru IMM-uri (intreprinderi mici si mijlocii), insa numai daca sunt tranzactionate la valori care sa nu depaseasca bugetele acestor companii, au spus oficialii Esop.
Cu toate ca se constata o preferinta pentru sediile de birouri in vile, rata de ocupare este de mare (peste 90%) si in imobilele recent finalizate, asadar cererea mare nu este satisfacuta de oferta existenta pe piata, au afirmat reprezentantii Eurometropola.