In semestrul I din 2010 piata spatiilor de birouri va fi dominata de preferinta pentru suprafete si proiecte de mici dimensiuni, si in acelasi timp de o crestere a descentralizarii locatiilor de birouri de la zona centrala si de nord la zone periferice.
Va fi un an al cautarilor si adaptarii reciproce client – developer: se va continua procesul de renegociere a contractelor, pre-inchirierea va fi inlocuita cu inchirierea de spatii cu predilectie in proiecte finalizate sau in curs de finalizare.
Decizia de inchiriere va fi influentata in mare masura de paleta de servicii suplimentare oferite la inchiriere si de intentiile de dezvoltare sau relocare a chiriasilor sau potentialilor clienti, apreciaza reprezentantii Luxury International.
Conform acestora, piata spatiilor de birouri nu s-a oprit brusc din crestere cum a fost cazul pietei constructiilor de locuinte. In 2009 efectele crizei economice si-au facut simtita prezenta si in acest sector cu o intarziere de peste 1 an, comparativ cu piata constructiilor de locuinte.
Efectele crizei resimtite in 2009 sunt restrangerea activitatii companiilor, infrastructura de acces, locatia si notorietatea zonei sunt factorii care au dus la aparitia fenomenului de subinchiriere: companii care nu doresc sa renunte la locatie subinchiriaza spatiile proprii.
Un alt efect este in renegocierea contractelor, ce a redus cu 20-30% tarifele de inchiriere. In plus, pentru a-si pastra chiriasii, proprietarii au renuntat la termenele lungi de inchiriere sau au oferit bonus-uri.
Pipera este zona unde apar primele proiecte care nu au fost preinchiriate dar si cea mai mare scadere a pretului de inchiriere de circa 30%.
Criza economica si financiara a schimbat prioritatile de dezvoltare si intentiile de investitie in 2009: 9 proiecte cu o suprafata de circa 200.000 mp au fost amanate sau sistate iar pentru 12% dintre proiecte predarea sta sub semnul intrebarii: 2010 sau 2011.
In 2010 se asteapta sa fie livrate aproximativ 180.000 de mp de birouri. Daca piata de birouri si-ar fi pastrat trendul de crestere in 2015 ne-am fi putut compara din punct de vedere al stocului de birouri cu Budapesta, Varsovia sau Praga. In perioada 2008-2015 se estima sa fie livrate pietei aproximativ 2.700.000 mp.
Rata de neocupare va continua sa creasca si in primul semestru din 2010. Avand in vedere strategiile de reducere a costurilor puse in practica de majoritatea companiilor, conditiile economice incerte, evolutia ritmului de dezvoltare si investitie estimam ca rata de neocupare in primul semestru din 2010 va oscila intre 16 si 22%.
Numarul de pre-inchirieri isi va mentine trendul descendent cu valori cuprinse intre 5-7% . Renegocierea chiriile nu vor cobori cu mai mult de 8-10% iar suprafetele medii de inchiriere vor scadea cu 10-15%.
Se va continua tendinta de relocare pentru o parte a activitatii in zonele semi-centrale sau periferice.
Luxury International este o companie de consultanta imobiliara prezenta pe piata de real estate a Capitalei, ce se adreseaza publicului din segmentul de lux.