„Cererea de locuinte inca exista, insa aceasta este la un pret, iar oferta la altul”, a spus Teodor Pop, managing partner al dezvoltatorului imobiliar RED.
Dezvoltatorii imobiliari incep sa inteleaga ca piata actuala de real estate nu mai seamana cu cea de acum cativa ani. Daca publicul tinta sau nevoile acestuia s-au schimbat, inseamna ca si proiectele trebuie regandite. „80% din proiectele din piata ar trebui regandite atat din punctul de vedere al conceptului, cat si ca strategie de vanzare si plan de marketing”, a spus Irina Petrescu, directorul departamentului rezidential si managing partner Esop.
Este firesc ca dezvoltatorii sa incerce sa gaseasca solutii, a mai spus Irina Petrescu.
Preturile locuintelor sunt influentate de numarul de clienti, iar in momentul in care numarul celor care sunt dispusi sa-si achizitioneze o locuinta este mult mai mic decat oferta, este normal ca dezvoltatorii sa scada pretul prin oferte promotionale o anumita perioada, pana cand vanzarile vor creste din nou, a spus Valentin Stamate, consilier imobiliar ActivImob.
Astfel, la inceputul acestei toamne, au inceput sa apara oferte promotionale cu reduceri de pret, dar si strategii de marketing din ce in ce mai inventive. Desi aceste tipuri de oferte sunt inca limitate ca numar si, cel putin inca, nu se pot generaliza la nivel de piata, analistii considera ca dezvoltatorii vor utiliza aceste metode din ce in ce mai des.
Cine astepta bani de la clienti pentru a construi are acum mari probleme
Daca o parte a dezvoltatorilor imobiliari isi permit sa astepte si sa finanteze continuarea lucrarilor din surse exterioare pietei imobiliare romanesti, altii, care s-au bazat pe un anumit ritm al vanzarilor pentru a continua proiectul sau pentru a plati creditele, se vad pusi intr-o situatie foarte dificila. Dificultatilor de la inceputul anului, legate de lipsa fortei de munca sau de cresterea costurilor de constructie, li s-au adaugat, acum cele cu privire la creditele bancare si, mai ales, stagnarea inregistrata pe planul vanzarilor de imobiliare, a spus Irina Petrescu.
[quote=Teodor Pop, RED]Cererea de locuinte inca exista, insa aceasta este la un pret, iar oferta la altul[/quote]
„La nivel de piata, exista proiecte rezidentiale in care raportul calitate-pret este convenabil pentru clienti si proiecte in care acest raport nu este realist, si atunci vom vedea ajustari de pret”, a spus Irina Petrescu de la Esop.
Clientii asteapa sa scada preturile, in special atunci cand vorbim de proiecte destinate clasei de mijloc, spune si Maria Grigore, analist Neocasa, care a adaugat ca dupa primele semne, vanzarile din aceasta toamna se vor situa sub cele din primavara.
[quote=Valentin Stamate,analist imobiliar ActivImob]Tranzactiile din aceasta toamna vor fi cu 50% sub cele din primavara[/quote]
Aceasta situatie este determinata, in opinia lui Stamate, de obtinerea mai dificila a creditelor. „In plus, banca a inceput sa subevalueze locuintele noi, spre exemplu in cazul unuia dintre clientii nostri, banca a evaluat un apartament nou cu pret de lista de peste 100.000 euro, la 85.000 euro„, a explicat Stamate.
De aceeasi parere este si Irina Petrescu de la Esop, care a adaugat ca circa 90% din clienti isi achizitioneaza locuinte prin credit bancar.
Clientul se teme de falimentul dezvoltatorului
Pe langa asteptarea scaderii preturilor si asteptarea ofertelor bancare, dupa noile norme de creditare, cumparatorii de locuinte noi au inceput sa fie influentati si de efectele crizei financiare globale, la nivel psihologic. Astfel, clientii finali de locuinte, care formeaza cererea solvabila, amana achizitiile in unele proiecte sau se reorienteaza spre altele mai aproape de finalizare sau deja finalizate, pentru ca le este teama de un posibil faliment al dezvoltatorului.
„Criza financiara ii ingrijoreaza in general pe clienti, care cauta proiecte deja finalizate”, a spus Bogdan Vrinceanu, consultant imobiliar in cadrul Premium Imobiliare.
[quote=Stamate, ActivImob]Clientii stiu care sunt costurile de constructie si cand vad un pret mult mai mare nu accepta sa plateasca[/quote]
Anterior, Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact, a declarat ca preturile vor scadea cu 10-15% in toamna aceasta, aceasta scadere urmand sa fie manifestata sub diferite forme.
Trendul de scadere este intarit si de indicele imobiliar Colliers pe septembrie, potrivit caruia pretul mediu al locuintelor noi din Capitala a scazut cu cativa euro, sub 1%, pana la 1.900 euro pe metrul patrat.
Intre ciocan si nicovala
„Dezvoltatorii sunt intre ciocan si nicovala in acest moment; ei se confrunta cu starea de asteptare a cumparatorilor datorata in primul rand incertitudinii din sistemul bancar si contextului international, insa in acelasi timp bancile, de data aceasta in calitate de finantatori ai proiectului, pun presiuni pe dezvoltatori pentru a vinde, si nu oricum, ci la un anumit pret. Daca mai adaugam cresterea costurilor de finanatare si faptul ca dezvoltatorii vor obtine credite pentru proiecte mult mai greu decat pana acum, intelegem de ce in urmatoarea perioada vom asista la anulari sau amanari de proiecte”, a conchis Irina Petrescu, reprezentanta Esop Consulting.