Cei mai multi din cei 8 specialistii au functii de conducere in cadrul unor mari companii de consultanta, investitii sau dezvoltare din domeniul imobiliar, majoritatea avand peste 5 ani experienta in domeniu.
Care a fost rezultatul mini-sondajului? Media sumelor propuse de specialisti arata ca valoarea centrului comercial este perceputa in acest moment in piata la 23 milioane euro.
Cel mai mic pret propus de specialistii chestionati de DailyBusiness.ro a fost de 10-15 milioane euro, iar cel mai mare de 30 milioane euro.
Specialistii care au dat cele mai mici preturi au motivat decizia spunand ca intr-adevar valoarea activului este mai mare, dar ca orice investitor ar negocia suma mult in jos, ca urmare a investitiilor care sunt necesare in City Mall pentru a-i imbunatati performanta.
Pe de alta parte, consultantii care au pronosticat cele mai mari valori spun ca in ciuda performantelor slabe, complexul are o valoare mai mare ca urmare a pozitionarii, dar si a faptului ca este un activ finalizat.
Toti specialistii considera, insa, ca in acest caz banca finantatoare isi va asuma o pierdere de minim 25% in cazul acestei vanzari.
Valoarea totala a datoriilor City Mall, centru comercial aflat in faliment, se apropie de 75 milioane de euro. Deprecierile activelor imobiliare comparativ cu perioada de boom si diversele probleme cu chiriasii au dus mall-ul bucurestean in faliment, in ciuda zecilor de milioane de euro pompate in de proprietar.
Activele companiilor falimentare se vand libere de obligatii, practic cumparatorul nu va prelua nicio datorie. Din suma primita din vanzare se platesc in primul rand cheltuielile de lichidare si salariile, iar apoi se impart banii in functie de tabelul creditorilor.
Creditorii cu garantii, in cea mai mare parte din cazuri banci, sunt primii care isi primesc banii. Daca mai raman bani, atunci se impart si celorlalti creditori. Daca nu, acestia vor ramane cu pierderea.
Imprumuturile acordate firmei subsidiare Victoria Holding (compania care detine City Mall – n.r.) de catre fondul de investitii APN/UKA, pentru derularea activitatii, se ridica la peste 30 milioane euro si se apropie de sumele pe care le au de recuperat cele doua banci finantatoare. Spre deosebire de creantele bancilor, care sunt garantate, cele ale proprietarului mall-ului se incadreaza in creantele fara garantii.
Printre marii creditori ai companiei Victoria Holding, se regasesc bancile Unicredit, cu peste 35 milioane euro de recuperat, si Bancpost (in jur de 5 milioane euro). Un alt creditor este agentia imobiliara Cushman&Wakefield.
Compania mare are de achitat peste 77.000 lei, salarii restante. Printre angajatii care au de recuperat bani se numara si Mihai Agaficioaiei, directorul general al mall-lui.
Oficialii administratorului judiciar Casa de Insolventa Transilvania nu au facut publice alte detalii despre vanzare.