- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Clientii de business ar putea schimba topul celor mai dinamice sectoare imobiliare

02 Aug, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Cererea pe piata imobiliara si-ar putea muta in anii urmatori unghiul de interes dinspre rezidential inspre logistic si birouri, deoarece cresterea economica atrage dupa sine sporirea necesarului imobiliar pentru clientii business, au spus pentru DailyBusiness specialisti din piata.
Clientii de business ar putea schimba topul celor mai dinamice sectoare imobiliare

„In prezent, rezidentialul este cel mai dinamic segment”, spune Luciana Petrescu, director de marketing al agentiei imobiliare Regatta. „Cred insa ca viitorul va aduce o crestere sensibila a investitiilor in domeniul business real-estate, acolo unde potentialul de crestere este foarte mare, in concordanta cu cresterea economica si dezvoltarea unei cereri dinamice si variate”.

La randul sau, Daniel Negrea, managerul agentiei Immoland, spune ca „cererea cea mai mare va fi, in urmatorii ani, mai ales pe segmentul logistic si rezidential. In special pe segmentul hale de productie, depozite, facilitati industriale, va exista o cerere sensibila”.

Efervescenta pe piata imobiliara

Investitiile imobiliare din Romania atrag tot mai multi investitori din strainatate. Numai in ultimele doua zile, compania germana DEGI, divizia de investitii a grupului Allianz, si AFI Europe, divizia grupului de investitii Africa-Israel, au anuntat investitii de peste 610 milioane de euro.

„Interesul marilor investitori din real-estate pentru piata romaneasca este dat de randamentul performant al proprietatilor din Romania, atat in ceea ce priveste terenurile cat si cladirile”, spune Daniel Negrea, de la Immoland.

Nu numai randamentul, ci si cererea fac din aceasta piata una atractiva.

„Performantele si dinamismul economiei romanesti genereaza o cerere puternica pe piata imobiliara, pe toate segmentele, de la cele de birouri, la cele comerciale si rezidential. Investitorii au intuit potentialul pietei si acum,dupa integrarea in UE, vin cu mai multa incredere sa investeasca in piata”, considera Luciana Petrescu, de la compania Regatta.

Expertii in imobiliare estimeaza ca si pe viitor, piata imobiliara romaneasca va continua sa atraga investitii majore.

Cel mai dinamic segment din economie

In numai trei zile, pe piata imobiliara romaneasca, s-au realizat tranzactii de peste 200 milioane de euro si au fost anuntate proiecte imobiliare de aproape jumatate de miliard de euro.

Cea mai semnificativa tranzactie a vizat, marti, preluarea de catre DEGI, divizia de investitii imobiliare a grupului german Allianz, a centrelor de afaceri PVG Tower, Construdava si Millennium Business Center din Bucuresti, pentru 110 milioane de euro. O afacere foarte rentabila pentru vanzator, fondul britanic Charlemagne Capital, care a castigat de pe urma tranzactiei circa 25 mil.euro.

Fondul britanic a intrat pe piata imobiliara din Romania in 2005, insa 2006 a fost anul marilor sale achizitii, printre care s-au aflat si cele trei centre de afaceri in care chiriasi, in marea lor majoritate, sunt institutii bancare. Pe plan international, fondul britanic este listat pe bursa londoneza AIM si gestioneaza active de peste 7 miliarde de euro.

Cea de-a doua tranzactie a fost realizata de grupul de investitii Africa-Israel care, prin divizia AFI Europe, a semnat un pre-contract pentru achizitia a unui teren de 155.000 metri patrati al fabricii Laromet, investitie care se ridica la 77,5 milioane euro. Terenul, aflat in sectorul 1 al Capitalei, ar urma sa gazduiasca un complex rezidential de 5000 de locuinte si mai multe cladiri de birouri.

AFI Europe, impreuna cu firma NCH, mai dezvolta in Bucuresti proiectul Cotroceni Park, care se va intinde pe o suprafata totala construita de 215.000 metri patrati pentru retail si 130.000 metri patrati pentru birouri.

AFI Europe, divizia europeana a companiei de investitii israeliene, a mai achizitionat, anul trecut, alte cateva terenuri in cele mai bune zone ale Capitalei si isi propune sa investeasca in sectorul imobiliar romanesc, pana in 2009, peste 500 milioane de euro. Potrivit oficialilor companiei, investitiile vor merge in special catre constructia de cladiri de birouri si complexe rezidentiale.

Cea de-a treia tranzactie, dar si cea mai controversata, a vizat preluarea SC PC Splai SA Bucuresti, de catre un om de afaceri israelian, Aharon Azulav. Acesta a platit statului roman 12,39 mil.euro pentru 70 % din capitalul societatii, specializata in prelucrarea carnii. Interesul pentru aceasta licitatie este dat de terenul pe care se afla situat sediul firmei, in zona Splaiul Unirii, evaluat de expertii din piata la 100 de milioane de euro. Desi tranzactia nu a inclus si terenul, este putin probabil ca noul investitor sa nu isi exercite macar dreptul de preemptiune pentru cumpararea terenului, pe care se afla societatea pe care o administreaza sau macar pentru uzitarea acestuia in interes comercial.

Cererea, mult mai mare decat oferta

Proiectele imobiliare dezvoltate in Capitala, dar si in restul tarii, au ajuns sa fie prezente aproape zilnic in mass-media. Numai in ultima saptamana, s-au anuntat investitii de peste 100 mil.euro, cea mai semnificativa, dincolo de cele trei prezentate anterior, fiind cea a dezvoltatorului imobiliar Bermo Group Arad, care va investi 70 milioane euro in urmatorii doi ani, in toata tara.

„Interesul este dat de raportul dintre cerere si oferta, care este inclinat puternic, in acest moment, spre cerere”, explica Luciana Petrescu, de la compania imobiliara Regatta.

„Atata timp cat balanta va ridica cererea mai sus decat oferta, vor fi lansate proiecte imobiliare. O echilibrare a balantei este exclusa in urmatorii ani, avand in vedere dezvoltarea business-ului in Romania, daca ne referim la sectorul de birouri si cladiri industriale, dar si in conditiile unei cresteri sensibile si constante a puterii de cumparare a clientilor persoane fizice”, a mai spus Petrescu.

Printre cei mai activi investitori din piata se afla compania austriaca Immoeast, care a anuntat ca va investi inca 282 mil. euro in Romania pana in 2009. Asta dupa ce, in ultimii ani, a cumparat nu mai putin de 21 de proprietati, cu o suprafata totala de 765.000 de metri patrati si o valoare de 970,4 milioane de euro. Immoeast este de altfel, protagonistul si cele mai mari tranzactii imobiliare de pana acum. Pentru preluarea Polus Center Cluj, un proiect comercial de 150.000 de metri patrati, firma a platit companiei Trigranit peste 210 milioane de euro.

In topul tranzactiilor real-estate, anul trecut, ar mai putea fi incluse achizitia City Mall, de catre APN Funds Management, operatiune de peste 100 milioane de euro, preluarea proiectului Sema Parc de catre Charlemagne Capital, pentru 90 milioane de euro, preluarea de catre fondul de investitii Accesion Fund a proiectului Charles de Gaulle Plaza, pentru 80 milioane de euro, si proiectul Bucharest Business Park, pe care dezvoltatorul Portland l-a vandut fondului austriac CA Immo pentru 50 milioane de euro.

1,5 milioane metri patrati disponibili in 2007

Urmare a implicarii tot mai puternice a capitalului strain in sectorul de imobiliare, volumul de spatii de birouri, cladiri industriale dar si rezidentiale a crescut de la an la an, in cifre cu adevarat spectaculoase.

In 2006, conform unui studiu al companiei CB Richard Ellis, sectorul de birouri a depasit pragul de 1,2 milioane de metri patrati. Tranzactiile de investitii, pe sectorul real-estate, au atins in 2006 aproximativ 740 milioane euro. Suma reprezinta aproape 60% din totalul investitiilor de pe piata romaneasca, incepand din anul 2003 si pana in prezent, se arata in cel mai recent raport de piata al CB Richard Ellis.

83% din totalul tranzactiilor incheiate in ultimele sase luni din 2006 au avut ca obiect spatii in cladiri noi sau proiectate, aflate in curs de constructie. Iar cele mai mari cresteri au fost pe segmentul de birouri si cladiri industriale, mai precizeaza studiul.

In 2007, expertii imobiliari cred ca volumul de spatii rezidentiale si de business va depasi granita celor 1,5 milioane de metri patrati.

Anul trecut, au fost incheiate 19 tranzactii insumand 850 de milioane de euro, iar volumul afacerilor se va dubla in 2007 datorita interesului tot mai mare pentru piata imobiliara din Romania.

Urmărește Daily Business pe Google News