In vreme ce piata imobiliara stagneaza, sub influenta crizei internationale si al accesului din ce in ce mai greu la finantare, inchirierile pe segmentul rezidential urmeaza un trend ascendent, au spus reprezentatii Coldwell Banker.
„Este drept, sezonalitatea face ca in fiecare an numarul inchirierilor sa creasca in lunile septembrie si octombrie pe fondul inceperii anului scolar si revenirii la munca dupa perioada concediilor”, a declarat Adrian Ghimpau, directorul departamentului rezidential Coldwell Banker Affiliates of Romania.
„Insa, in aceasta toamna foarte multi clienti care doreau sa cumpere o locuinta, fie nemaiavand acces la credite, fie derutati de situtia pietei, au decis sa opteze pentru inchiriere cel putin pentru o perioada”, a adaugat Ghimpau.
Putem spune ca situatia actuala pietei imobiliare are la baza doua tipuri de factori: factorii generali si factorii locali, spun consultantii companiei imobiliare.
Factorii generali sunt criza internationala si efectele acesteia asupra pietei romanesti, accesul din ce in ce mai greu al dezvoltatorilor la finantare, imposibilitatea cumparatorilor de a obtine credite sau scumpirea acestora.
Factorii locali se refera la euforia imobiliara in cazul proiectelor noi care nu a tinut cont de puterea de cumparare, gradul de indatorare a cumparatorilor, cererea reala a clientilor finali, corelarea dintre tipul de client si segmentul de piata. Astfel, s-a creat o spirala a cresterii preturilor bazate pe oportunitate: speculatii facute de investitori care au creat in piata o falsa absorbtie de locuinte si accesul atat de facil la finantare pentru dezvoltatori.
Pe termen scurt inregistram o crestere a chiriilor locuintelor vechi, dar si o usoara sofisticare a celor care inchiriaza, fiind mult mai atenti la conditii, dotari sau acces.
Pe termen mediu insa, daca situatia actuala va persista, cu siguranta vor fi numerosi dezvoltatorii care se vor afla in imposibilitatea de a vinde locuintele terminate. Si pentru ca acestea trebuie sa aduca venituri, vor fi inchiriate, urmand ca probabil chiriasii sa fie cei care cumpara apartamentul inchiriat.
Va exista asadar un stoc de apartamente care va determina o scadere usoara a preturilor si o oferta mai mare pe piata locuintelor de inchiriat in blocurile vechi, a spus Adrian Ghimpau.