Suma cuprinde atat valori de piata ale cladirilor existente cat si ale terenurilor. In 2007, compania a evaluat proprietati de circa 3 mld. euro.
Fata de anii anteriori, cand principalele evaluari erau cele individuale, asociate marilor privatizari, clientii din 2008 s-au concentrat cu predilectie in zona fondurilor de investitii si a dezvoltatorilor.
Colliers International a fost in 2008 evaluatorul exclusiv al celui mai mare portofoliu de proprietati comerciale din Romania, detinut de fondul austriac Immoeast.
2009 va aduce probabil o schimbare in profilul clientilor care vor solicita evaluari.
„Vor fi mai putine cereri deevaluari in vederea obtinerii de finantare, dar vor creste mult asteptarile legate de calitatea evaluarilor, ceea ce va face ca si anul acesta sa fie unul foarte activ pentru departamentul nostru. La sfarsitul anului trecut eram 13 oameni, iar din ianuarie am mai angajat 2, tocmai pentru a putea profita de oportunitatile care vor aparea”, a explicat Mihai Grigore, directorul departamentului de evaluari.
Obiectivele echipei de evaluatori pentru 2009 constau in mentinerea nivelului de venituri atins cu un an in urma, lansarea a doua produse noi si implementarea unui nou sistem de verificare a calitatii.
Colliers International a inregistrat anul trecut pe piata romaneasca o cifra de afaceri de 65 mil. lei (18 mil. euro), cu aproximativ 7% mai putin decat in 2007, au anuntat reprezentantii companiei.
Ponderea cea mai mare din venituri a detinut-o divizia de inchirieri de birouri.
Cea mai mare crestere a fost inregistrata in divizia de evaluari, care a consemnat venituri cu 50% mai mari decat in 2007.